Vulin: Prvo odgovor Prištine pa platforma
Foto: Zorana Jevtic

Vulin: Prvo odgovor Prištine pa platforma

Politika -
Platforma se radi, detalji su poznati svima koji u tome učestvuju, ali nemojte od nas očekivati i nije diplomatska praksa da izađete sa gotovim dokumentom i gotovim stavom, a da druga strana uopšte nije rekla ni da li želi političke pregovore

BEOGRAD - Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da se priprema platforma za političke pregovore sa Prištinom, ali detalji tog dokumenta neće biti poznati javnosti sve dok se druga strana ne izjasni o tome da li želi političke pregovore.

"Platforma se radi, detalji su poznati svima koji u tome učestvuju, ali nemojte od nas očekivati i nije diplomatska praksa da izađete sa gotovim dokumentom i gotovim stavom, a da druga strana uopšte nije rekla ni da li želi političke pregovore", rekao je Vulin novinarima u Palati Srbije nakon sastanka s predstavnicima delegacije međunarodne humanitarne organizacije "Sveti Sava Osvećeni" koju predvodi Aleksandar Toršin.

Vulin je rekao da do sada postoji samo spremnost Prištine na tehničke pregovore, odnosno da se implementira ono što je do sada postignuto tehničkim sporazumima, a da se do sada ni od jednog zvaničnika privremenih kosovskih institucija nije čulo da su spremni na političke pregovore.

"Kada se druga strana izjasni i kada međunarodna zajednica, u čije se dobre namere pouzdajemo, izađe sa nečim što je konkretno, Srbija će istog časa imati svoj odgovor", istakao je Vulin.

On je rekao da na tome rade i kabinet predsednika Republike i Vlada Srbije, navodeći da je dobro što se ovaj put Kosovom i Metohijom ne bavi samo jedna partija ili jedno odeljenje, već čitava država.

Podsećajući da je Srbija dala predlog da se pregovori podignu na najviši nivo, Vulin je rekao da "iz Prištine dolazi samo ćutanje iz koga ne proističe ništa"

"Bojim se da Priština nije spremna za dijalog, a ako jeste, onda to jako vešto krije", rekao je Vulin.On je istakao da će druga strana morati da izađe sa konkretnim prihvatanjem ili neprihvatanjem predloženog, odnosno da "izađe sa svojim formatom" da bi se i Beograd opredelio prema tome.

"Pregovori su uvek dvosmerna ulica, Srbija je spremna, a za Prištinu nisam siguran", rekao je Vulin, dodajući da često iz Prištine dolaze izjave nakon kojih sledi porast nasilja na teritoriji Kosova, što pokazuje da se na taj način, kako je kazao, pokušava sprečiti ili otežati najavljeni dijalog.

On je naveo da je savetnik predsednice Kosovo Atifete Jahjage nedavno izneo stav da Priština treba da pregovara direktno sa Srbima sa Kosova, kao da Vlada Srbije ne postoji, pokušavajući da to prikaže kao unutar kosovsko pitanje.

Vulin je rekao da je zadovoljan reakcijom predstavnika četiri opštine sa severa Kosova koji su rekli da se pregovori mogu voditi samo u saradnji s Beogradom, odnosno Vladom Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track