Dačić: Nema dijaloga dok se puca iz pravca Kosova

Napadnut punkt srpske policije

Dačić: Nema dijaloga dok se puca iz pravca Kosova

Politika -
U uslovima kada se puca, mi ne možemo da vodimo razgovor, rekao premijer u Vranju

VRANJE - Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da ova vlast želi dijalog sa Prištinom, ali da njega ne može biti u uslovimima dok se iz pravca Kosova i Metohije puca i dok istražni organi ne mogu da izvrše uviđaj preko administrativne linije.

"Vi me ovde pitate o dijalogu sa Prištinom, a baš ovde se puca. Puca se na srpsku policiju iz pravca Kosova i Metohije. U uslovima kada se puca, mi ne možemo da vodimo razgovor", rekao je Dačić novinarima u Vranju povodom najnovijeg napada na policijski punkt u Dobrosinu.

Prema njegovim rečima, na policijski punk u Dobrosinu pucano je iz pravca Kosova, ali istražni organi ne mogu preko administrativne linije da izvrše uviđaj, jer to rade predstavnici međunarodne zajednice. "A oni nikada do sada na tom mestu nisu utvrdili ko je bio napadač", rekao je Dačić. Dačić je rekao da ovog puta u napadu na policijski punkt u Dobrosinu, srećom nije bilo većih posledica, osim što je rafalnim hicima oštećeno nekoliko privatnih automobila.

"Nekim grupacijam ovde nije u interesu da se za Kosovo pronađe mirno rešenje. Njima i vlastima u Prištini poručujemo da je Srbija opredeljena za mir i mirno rešenje svih konflikata, pa i Kosova i Metohije", rekao je Dačić. Nepoznati napadači otvorili su sinoć vatru na policijski punkt u selu Dobrosin na administrativnoj liniji sa Kosovom, a u napadu nije bilo povređenih, potvrđeno je Tanjugu u dežurnoj službi MUP-a Srbije. Portparol Policijske uprave u Vranju Dragan Stamenković rekao je jutros da su nadležni organi o sinoćnjem napadu obavestili pripadnike Kfora na Kosovu.

Za manje od pola godine, ovo je treći napad na ovaj policijski punkt. Prvi se dogodio 17. maja ove godine kada su, prema rečima Dačića, albanski teroristi došli iz sela Stubline i otvorili rafalnu vatru na punkt sa svega 100 do 150 metara. Novi napad sa istog mesta i na isti način, dogodio se 28. juna, kada je lakšu povredu zadobio policajac Branislav Mirković iz Bujanovca.

Tri dana kasnije Euleks policija je za "za terorizam i učešće u terorističkoj grupi", osumnjičila ukupno pet osoba, od kojih su dve odmah pritvorene, a trima su oduzeti pasoši. Selo Dobrosin, sa oko 150 domaćinstava i oko 740 stanovnika, nalazi se 16 kilometara zapadno od Bujanovca, na samoj administrativnoj liniji sa Kosovom. U ovom selu je početkom januara 2000. godine, formirana takozvana Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track