Ivanović: Sporazum neprimenjiv na severu Kosmeta

Ivanović: Sporazum neprimenjiv na severu Kosmeta

Politika -
Ako se postave carinici, bili oni Srbi, Albanci ili stranci, na prelazima Brnjak i Jarinje tog trenutka smo mi završili sa diskusijom oko toga šta zapravo predstavlja sever

ZVEČAN - Bivši državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović poručio je danas Vladi Srbije da na severu Kosova nije moguća primena Sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima. Ivanović je za televiziju Most iz Zvečana rekao da "primena Sporazuma nije poželjna" i da bi bila štetna, jer bi pregovarački proces o severu Kosova i Metohije "koji neminovno sledi posle toga bio potpuno obesmišljen".

"Ako se postave carinici, bili oni Srbi, Albanci ili stranci, na prelazima Brnjak i Jarinje tog trenutka smo mi završili sa diskusijom oko toga šta zapravo predstavlja sever", rekao je Ivanović i dodao "da će posle toga rešenje biti izuvesno a to je potpuna i bezuslovna integracija u republiku Kosovo". Ivanović je ocenio da to mora da se spreči i naglasio da "deo Kosova severno od Ibra mora i može da ima drugačiji status nego što ga ima ostali deo Pokrajine".

"Pozivanje na Ahtisarijev plan i Ustav Kosova ne može da pruži kompromisno rešenje koje bi bilo zadovoljavajuće za žitelje severa KiM", rekao je Ivanović povodom sutrašnjeg sastanka u Briselu koji će biti posvećen primeni Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima između Kosova i centralne Srbije. Ivanović je sada predsednik Građanskre inicijative "Srbija, demokratija, pravda".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track