Poslanici DS za hitan sastanak zbog viza sa Mrkićem

Poslanici DS za hitan sastanak zbog viza sa Mrkićem

Politika -
Predsednik Odbora, poslanik DSS Srbije Miloš Aligrudić pozdravio ideju da se što pre organizuje sastanak sa Mrkićem i najavio novu sednicu Odbora "u najskorije vreme"

BEOGRAD - Članovi spoljnopolitičkog odbora Skupštine Srbije iz redova Demokratske stranke zatražili su danas hitan sastanak sa šefom diplomatije Ivanom Mrkićem kako bi se upoznali šta država preduzima kako bi zaštitila bezvizni režim sa Evropskom unijom.

Poslanica DS Nataša Vučković rekla je da bi trebalo uputiti hitan poziv ministru Mrkiću, koji bi obavestio članove Odbora o stanju u našoj diplomatiji, ali i o tome šta vlada tačno preduzima u cilju očuvanja bezviznog režima za naše građane. Predsednik Odbora, poslanik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić pozdravio je ideju da se što pre organizuje sastanak sa Mrkićem i najavio novu sednicu Odbora, "u najskorije vreme", na kojoj bi mogle da se nađu i izmene Zakona o spoljnim poslovima. Na sednici, kojoj su prisustvovali novoimenovani ambasadori Srbije u Španiji i Kazahstanu Danko Prokić i Vladimir Mirković, poslanik DS Borislav Stefanović naveo je da se u ministarstvu spoljnih poslova užurbano priprema dopuna izmena tog zakona, iza čega stoji sindikat diplomata. Prema njegovim rečima, u sindikatu su profesionalne diplomate koje često koriste sindikalnu organizaciju kao paravan za neefikasno obavljanje svog posla.

Stefanović je rekao da se tim izmenama predlaže smanjivanje ingerencija predsednika Republike i Vlade u predlaganju kandidata za ambasadore naše zemlje što je, prema njegovim rečima, nedopustivo. On se založio da se izmenama zakona skupštinskom Odboru daju još veća ovlašćenja, poput suspenzivnog veta, kojim bi mogli da se odbiju predloženi kandidati za ambasadore. "Ako se nastavi ovakav trend neaktivnosti naše diplomatije, mislim da će vlada u što skorije vreme morati da preduzme vrlo ozbiljne korake", rekao je Stefanović, kritikujući stanje srpske diplomatije, uz ocenu da je reč "o neodrživoj situaciji".

U prilog tome on je naveo da je "ispod svakog pristojnog kriterijuma da bivša ambasadorka u Španiji godišnje pošalje samo oko 200 šifrovanih telegrama ministarstvu u Beogradu". Stefanović je napomenuo da je njegova stranka dok je bila na vlasti pokušala da reformiše diplomatiju, ali da je naišla na veliki otpor i to upravo onih diplomata koji su sada organizovani u sindikatu resornog ministarstva. I poslanik DS Dragoljub Mićunović je rekao da diplomatiju treba svesti na "realne okvire" kako bi zemlja od nje imala koristi, ocenivši da diplomatski odnosi svoju težinu crpe u dobroj ekonomskoj saradnji.

Novoimenovani ambasador u Španiji ocenio je da su odnosi sa tom zemljom izuzetno dobri i u stalnom usponu, a da je od posebnog značaja to što se zvanični Madrid protivi postavljanju bilo kakvih novih uslova za prijem Srbije u EU.

S obzirom na to da je Španija jedna od pet država članica Unije koja nije priznala Kosovo, Prokić je ocenio da je u pitanju principijelna pozicija te zemlje protiv nepriznavanja nezavisnosti srpske pokrajine. "Španija pruža bezrezervnu podršku evropskim integracijama Srbije i zalaže da se to pitanje ne povezuje sa pitanjem Kosova", rekao je Prokić.

On je dodao da će njegov cilj biti oživljavanje skromne ekonomske saradnje sa Španijom koja ne prelazi 200 do 300 miliona dolara na godišnjem nivou zbog čega bi od velike pomoći bilo imenovanje ekonomskog ambasadora naše zemlje. Protiv toga se izjasnio Stefanović, rečima da to iziskuje novca, a da je jačanje ekonomskih odnosa upravo posao ambasadora u svakoj zemlji. Novoimenovani ambasador u Kazahstanu biće ujedno i naš prvi ambasador u toj zemlji budući da je ambasada otvorena prošle godine.

Ambasador Mirković je ocenio da Srbija i Kazahstan imaju odlične bilateralne odnose i da bi uspostavljeni politički dijalog sa tom zemljom trebalo da bude praćen uspešnijom trgovinskom saradnjom budući da je reč o najznačajnijoj ekonomiji centralne Azije. Mirković je zaključio da će njegov glavni zadatak biti pronalaženje načina da dođe do direktnih investicija Kazahstana u našu zemlju, dok bi Srbija svoje mesto u toj zemlji mogla da nađe kroz poslove vezane za građevinarstvo i poljoprivredu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track