Duliću sudi Aleksandar Trešnjev
Foto: Tanjug

Duliću sudi Aleksandar Trešnjev

Politika -
Sudija najpre mora da proveri ispravnost optužnog predloga tužilaštva i ukoliko utvrdi da je bez manjkavosti zakazaće glavni pretres, a ako ne, vratiće tužilaštvu optužni akt na doradu.

BEOGRAD - Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu odredilo je sudiju koji će voditi postupak protiv bivšeg ministra Olivera Dulića i njegovih saradnika, rekla je portparol suda Maja Kovačević.

Duliću će suditi sudija Aleksandar Trešnjev, ali suđenje prema rečima Kovačević, još nije zakazano.

Sudija najpre mora da proveri ispravnost optužnog predloga Tužilaštva za organizovani kriminal i ukoliko utvrdi da je bez manjkavosti zakazaće glavni pretres - suđenje, a ako ne, vratiće tužilaštvu optužni akt na doradu.

Pošto je reč o skraćenom krivičnom postupku (za krivična dela za koja je zaprećena kazna do osam godina zatvora) optuženi nemaju pravo da ulože prigovor, već o ispravnosti optužnog predloga odlučuje postupajući sudija.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je u petak optužni predlog protiv Dulića, njegovog bivšeg pomoćnika Nebojše Janjića, kao i direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka zbog zloupotrebe službenog položaja i predložilo da se osude na bezuslovne kazne zatvora.

Dokazni materijal koji je policija dostavila Tužilaštvu za organizovani kriminal uz dopunu krivične prijave protiv Olivera Dulića i njegovih saradnika biće predloženi da se izvedu kao dokaz na suđenju, što znači da za sad nema proširenja optužnog predloga protiv njih.

Oni se za sad terete za najblaži oblik krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja za koji je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora, ali ukoliko se dokazima na suđenju utvrdi da su izvršili teže delo, može da dođe i do prekvalifikacije u teži oblik dela za koje je zaprećena i strožija kazna.

Oni se terete da su investitoru "Nuba invest" iz Beograda nezakonito izdali prvo saobraćajno tehničke uslove, potom lokacijske dozvole, zatim saglasnosti i na kraju građevinske dozvole, i pored upozorenja od strane zaposlenih u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja i preduzeću "Putevi Srbije" da za to nisu ispunjeni propisani uslovi.

Time su investitoru omogućili da pristupi izgradnji optičke mreže na putnom zemljištu na državnim putevima i to na najvažnijim magistralnim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom, rekao je ranije u izjavi za Tanjug tužilac Miljko Radisavljević.

On je dodao da su osumnjičeni "Nuba invest" stavili u povlašćeni položaj u odnosu na sve druge zainteresovane investitore koji su se obraćali istim zahtevima Ministarstvu i "Putevima Srbije", jer su za razliku od njih, zahtevali da dostave svu potrebnu dokumentaciju koja je inače i propisana Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonu o javnim putevima.

Skupština Srbije je 8. oktobra ukinula imunitet Duliću, koji je i poslanik Demokratske stranke, pošto se on na njega pozvao dva dana ranije, kada je policija pokušala da ga privede u njegovoj kući u Subotici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track