Dačić: Ratovao sam protiv Tačija, što da se ne rukujem

Dačić: Ratovao sam protiv Tačija, što da se ne rukujem

Politika -
Rekao sam Tačiju: "Polako s tim. Šta ste vi bili, komandant paralelnih struktura - paravojnih formacija. Problem je dublji, da Srbi na severu ne prihvataju Kosovo", kazao je premijer Srbije

BEOGRAD - Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je danas da pristankom na razgovore sa Hašimom Tačijem nije priznao nezavisnost Kosova i da je kosovskom premijeru u Briselu preneo da je vreme za istorijski dogovor i stavljanje tačke na pitanje Kosova.

Dačić je ocenio da je "jedna od grešaka što se ni u prošlosti nije razgovaralo direktno". Dačić se posebno osvrnuo na kritike zbog rukovanja s Tačijem.

"Ja sam ratovao protiv Tačija, ne znam zašto se ne bih rukovao i razgovarao... Uostalom, kako mislite da rešimo problem? Sa Sejdom Bajramovićem i Kaćušom Jašari? Da je Sejdo Bajramović tamo ne bismo ni pregovarali", kazao je Dačić i podsetio da je "i Havijer Solana bio na poternicama kad smo s njim pregovarali".

Prema rečima premijera, jučerašnji sastanak u Briselu kod šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton bio je "jedan od prvih u kojem je EU zaista bila u funkciji medijatora", pošto je na pitanje o temama Eštonova rekla: "Ja vas neću terati ni na šta što nećete".

Dačić je dodao da su teme koje interesuju Prištinu i Beograd različite, pa Tačija interesuje pitanje severa pokrajine i rasformiravanje "paralelnih struktura"."Rekao sam Tačiju: "Polako s tim. Šta ste vi bili, komandant paralelnih struktura - paravojnih formacija. Problem je dublji, da Srbi na severu ne prihvataju Kosovo", kazao je Dačić na TV B92.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track