Poštovanje međunarodnog prava štit od samovolje

Vuk Jeremić

Poštovanje međunarodnog prava štit od samovolje

Politika -
UN nisu savršen, niti svemoguć instrument u rukama čovečanstva, ali da bi svet bez njih sasvim sigurno bio daleko nepredvidljivije i opasnije mesto za život, rekao je predsednik GS UN

Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da je svetska organizacija danas posebno važna za manje i slabije države i izrazio uverenje da će principi UN o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta država članica vremenom još više dobijati na značaju.Povodom Dana UN, Jeremić je naglasio da UN nisu savršen, niti svemoguć instrument u rukama čovečanstva, ali da bi svet bez njih sasvim sigurno bio daleko nepredvidljivije i opasnije mesto za život.

"Kao najuniverzalnija svetska organizacija, posebno je važna za manje i slabije države, kojima su glas u Generalnoj skupštini UN, uređeni međunarodni odnosi i poštovanje međunarodnog prava često jedini štit od nasilja i samovolje“, dodao je predsednik GS UN.

On je posebno pomenuo principe UN o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta država članica, naročito u vremenu u kojem se ponovo bude duhovi separatizma.

"U poslednjih nekoliko godina sve je češća pojava i iskušenje povlačenja unilateralnih poteza, što dovodi u opasnost uređeni poredak i očuvanje mira i stabilnosti u mnogim delovima sveta - Africi, Aziji, pa čak i na evropskom kontinentu", upozorio je Jeremić.

Nekadašnji šef srpske diplomatije se osvrnuo i na ovogodišnje predsedavanje Srbije GS UN, ocenivši da će Srbija u ovih godinu dana ima istorijsku priliku da bude deo svih značajnih procesa i debata, od kriza na Bliskom istoku, preko svetske ekonomske krize, do održivog razvoja."Time smo se u punom kapacitetu vratili na međunarodnu scenu, i to samo 20 godina nakon što smo bili suspendovani iz članstva UN", istakao je Jeremić.

On je izrazio uverenje da će kontakti, ugled i iskustvo koje Srbija bude stekla u ovoj godini, biti od velike koristi u budućnosti za realizaciju državnih interesa i ciljeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track