Vlahović: Jedva čekam proveru
Foto: KURIR

Reagovanja političara i tajkuna na zakon o poreklu imovine

Vlahović: Jedva čekam proveru

Politika -
Najavu donošenja zakona na osnovu kojeg će sva imovina za koju se posumnja da je stečena na nezakonit način biti ispitana i zaplenjena podržavaju i političari i biznismeni

BEOGRAD - Ko bi rek’o...Umesto da se tresu što bi uskoro mogli da ostanu bez silnih stanova, kuća, lokala, voznih parkova, političari i biznismeni navodno se raduju najavljenom donošenju zakona o poreklu imovine, na osnovu kojeg će imovina za koju se posumnja da je u protekle dve decenije stečena na nezakonit način biti ispitana, a zatim i zaplenjena ako postoji osnov za to.Dušan Petrović, bivši ministar poljoprivrede, kaže da podržava svaku meru koja doprinosi povećanju poreskog i uopšte finansijskog reda. Upitan da li strahuje da bi mogao da se nađe pod lupom tog zakona, Petrović je odgovorio da ne razume pitanje (?!).I Aleksandar Vlahović, bivši ministar za privredu i privatizaciju, kaže da podržava ideju o ovom zakonu, ali napominje da bi morali precizno da se odrede kriterijumi da bi se izbeglo da poreski službenici dobiju previše slobode.- Dovoljno je da se iskoristi unakrsna kontrola prihoda i imovine. Još 2003. donet je propis po kome su svi sa imovinom većom od 300.000 evra - u koje se uključuju gotovina, pokretna i nepokretna imovina i računi - morali da je prijave. Dovoljno je videti koliko su oni poreza platili, kolika im je sada imovina i da li se to poklapa - navodi Vlahović.Predsednik IO SPS Branko Ružić kaže da u toj stranci nemaju razloga za strah jer postojeći propisi već dozvoljavaju da se preispitaju sve neregularnosti. Potpredsednik DS Dragan Šutanovac smatra da je takav zakon u suštini neophodan i očekuje da ga podrže svi politički faktori i stručna javnost.- Krajnje je vreme da se tako ozbiljna tema stavi u zakonski okvir po ugledu na zemlje sa razvijenom demokratijom. Takav zakon treba da uredi materiju koja je uvek predmet interesovanja javnosti, a u isto vreme da ne izazove lov na veštice.

Jovanović: Radujem seLider LDP Čedomir Jovanović kazao je da ga raduje najava da ćemo dobiti zakon o poreklu imovine, koji, prema njegovom mišljenju, treba da se odnosi samo na političare.- Ja bih to sveo na političare. Treba da ispitamo njihovu imovinu, da krenemo od onih koji vode zemlju, od stranačkih lidera, poslanika i odbornika u republičkom i lokalnim parlamentima - naveo je Jovanović.

Spasojević: Jačanje sistemaToplica Spasojević, predsednik „ITM grupe“, kaže da je provera porekla imovine uobičajena na Zapadu i da je kontrolisanje prihoda, imovine i plaćanja poreza državi osnova njihovog sistema.- Međutim, to ne bi trebalo da se radi kampanjski, nego redovno i ne bi trebalo da bude politički, niti marketingom motivisano - navodi Spasojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track