Simić: Klintonova i Eštonova podrška evropskom putu
Foto: KURIR

Balkanska turneja

Simić: Klintonova i Eštonova podrška evropskom putu

Politika -
Poseta dve dame treba da pokaže podršku i ohrabrenje Srbiji da nastavi evropski put, ali i da pokaže solidarnost Emerike i Evrope što se tiče politike na Balkanu

BEOGRAD - Povod za dolazak u Srbiju američke državne sekretarke Hilari Klinton i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton jeste Kosovo, ali više ohrabrenje posustalim evrointegracijama, ocenio je danas profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

Simić je rekao da Zapad posebno zabrinjava to što je u Srbiji pala podrška evropskim integracijama, posebno među mladima.

"Poseta dve dame treba da pokaže podršku i ohrabrenje Srbiji da nastavi evropski put, ali i da pokaže solidarnost Emerike i Evrope što se tiče politike na Balkanu", naglasio je prof. Simić.

On je kazao da će zapad insistirati i dalje da se agenda pregovora rešenja kosmetskog problema nastavi tamo gde su stali Borko Stefanović i Egita Tahiri da se jačaju odnosi Beograda i Prištine kao dve Nemačke, da se normalizuju odnosi i da delegacije Srbije i Prištine sede zajedno u UN.Upitan kako komentariše navode u medijima da dve dame dolaze da Srbiji prenesu poruku da ukine državne institucije na severu Kosova, da će insistirati na integrisanim prelazima, ali da će vlastima u Prištini preneti jasnu poruku da je "sevet Kosova nešto drugo", Simić je rekao da Srbija želi za sever Kosova status kao što je Republika Srpska.

Prof. Simić je dodao da, osim modela dve Nemačke koji nameće Zapad, u opciji je i model Kine i Tajvana, gde se insistira da dve delegacije ne mogu sedeti zajedno u međunarodnim institucijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja