Nikolić: Sa Rusijom u ljubavi i biznisu

Predsednik poručio

Nikolić: Sa Rusijom u ljubavi i biznisu

Politika -
Ušli smo u novu fazu odnosa sa Rusijom koji su nastali zbog ljubavi dva naroda, ali će imati dug kontinutitet zbog obostranog interesa građana dve države", rekao je Nikolić novinarima posle puštanja u rad obnovljene rafinerije

PANČEVO - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu pokazala da su Srbija i Rusija ušle u novu fazu odnosa.

"Ušli smo u novu fazu odnosa sa Rusijom koji su nastali zbog ljubavi dva naroda, ali će imati dug kontinutitet zbog obostranog interesa građana dve države", rekao je Nikolić novinarima posle puštanja u rad obnovljene rafinerije.

Nikolić je rekao da očekuje da će u Srbiji biti još mnogo projekata poput obnove rafinerije.

"Odnosi dve zemlje mogu da budu samo još bolji", rekao je Nikolić na svečanosti kojoj su prisustvovali premijer Ivica Dačić i ministri.

Predsednik je rekao i da je obnova rafinerije u Pančevu pokazala da je saradnja Srbije sa ruskim Gaspromnjeft bila opravdana. Većinski vlasnik NIS, ruski Gaspromnjeft je u pančevačku rafineriju uložio 547 miliona evra. Od toga je 397 miliona potrošeno za izgradnju "hidrokrekinga", a oko 150 miliona evra za modernizaciju i izgradnju objekata rafinerije, "vodoničkog postrojenja" i za zaštitu okoline od zagađenja.

Putin pismom najavio investicije od 1,5 milijardi dolara

Novo postrojenje za blagi hidrokreking i hidroobradu (MHC/DHT) u Rafineriji Pančevo pušteno je u rad u prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Srbije Ivice Dačića, generalnog direktora "Gasprom njefta" Aleksandra Đukova i generalnog direktora NIS-a Kirila Kravčenka.

Na svečanosti je pročitano pismo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina koji je čestitao o završetak tog velikog posla i najavio investicije NIS-a od 1,5 milijardi evra u naredne tri godine.

Premijer Dačić istakao je da je Gaspromnjeft uložio više od pola milijarde evra u modernizaciju rafinerije u vreme ekonomske krize, kao što je i obećao.

Obnova rafinerije u Pančevu pokazaće da je Srbija dobro izabrala pouzdanog partnera za Naftnu industrije Srbije, istakao je Dačić.

"Uspešan završetak modernizacije Rafinerije u Pančevu potvrđuje da je "Gasprom njeft" u potpunosti i u roku izvršio investicione obaveze iz sporazuma sa Vladom Srbije, naglasio je Đukov i istakao da NIS značajno povećva efikasnost, što će mu omogućiti da postane jedan od lidera na tržištu balkanskog regiona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track