Dačić: Koalicija bi sutra dobila 70 odsto na izborima
Foto: KURIR

Vlada nikad stabilnija

Dačić: Koalicija bi sutra dobila 70 odsto na izborima

Politika -
Premijer istakao da je Vlada za sto dana uspela da obezbedi stabilne izvore finansiranja i za sledeću godinu i da više ne postoji opasnost, nasleđena od pretodhne vlasti, da vitalne funkcije države budu dovedene u pitanje

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je večeras da politička stabilnost vladajuće koalicije nikada nije bila veća i da zato vlada može sa uspehom da rešava i najteža pitanja poput očuvanja vitalnih funkcija države. Dačić je istakao da je Vlada Srbije za sto dana uspela da obezbedi stabilne izvore finansiranja i za sledeću godinu i da više ne postoji opasnost, nasleđena od pretodhne vlasti, da vitalne funkcije države budu dovedene u pitanje.

Premijer je rekao i da bi vladajuća koalicija, kada bi sada bili raspisni izbori osvojila između 60 i 70 odsto poslaničkih mandata. "Politička stabilnost ne samo da nije dovedena u pitanje nego nikada nije bila veća - trenutno vlada im podsršku 140 do 150 poslanika u parlamentu", rekao je Dačih, naglasivši da vlada iz političke stabilnosti crpi kapacitet i da ima smelosti da vodi politiku da stoji iza svojih odluka. "To znači i da rešava teška pitanja za razliku od nekih drugih vlada", rekao je Dačić povodom 100 dana rada njegovog kabineta.

On je podsetio da u Srbiji nije poštovan običaj da se u prvih 100 dana rada vlade svi uzdržavaju od kritika čekajući da vide šta će biti urađeno. "Mi naravno nismo imali tih sto dana kao neku prednost da nas neko ne kritikuje, ali možda je to i bolje", rekao je Dačić podsetivši da se u vreme kada je vlada preuzela vlast u Nemanjinoj 11 postavilo pitanje da li ona može izdržati sa tako nepovoljnim ekonomskim parametrima.

On je podsetio da je budžetski deficit bio ogroman, da su dospevale rate za plaćanje i otplaćivanje kredita, da je trebalo izmiriti redovna davanja iz budžeta kao što su plate penzije i socijalna davanja. " Postojala je velika opasnost da, ukoliko vlada ne obezbedi stabilne izvore finasnrianja, vitalne funkcije države budu dovedene u pitanje", kazao je Dačih. On je istakao da takva opasnost više ne postoji ni kada je u pitanju finansiranje u narednoj godini. "U ovom trenutku više nemamo problem u tome kako i da li možemo negde da obezbedimo novac za finansiranje deficita", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, vlada ima mnogo više ponuda nego što ih prihvata upravo iz želje da smanji budžetski deficit na oko tri odsto i da smanji procenat javnog duga. "Pri tome smo uspeli da postignemo i jednu vrstu socijalnog dijaloga odnosno dogovora sa socijalnim partnerima - formiran je i Nacionalni savet za privredni oporavak i Socijlno-ekonomski savet, a došli smo do jednog nivoa koji podrazumva da svi koji imaju određenu ulogu u društvu mogu vladi da prdlože mere za koje misle da su efikasne", rekao je on.

Dačić navodi i da nije zadovoljan što ne moze više da se uradi u ekonomskom smislu, napominjući da nepovoljni ekonomski parametri, kakav je i visok nivo javnog duga, nisu nastali u proteklih 100 dana rada vlade. "Javni dug će i u narednim godinama biti veoma visok zato što je nemoguće odmah smanjiti njegovu visinu", rekao je premijer i ministar unutrašnjih poslova. Prema njegovim rečijma, u narednom periodu moraju biti objedinjeni svi faktori koji će u sledećoj godini dovesti do prevrednog rasta i rasta bruto društvenog proizvoda, do stabilnije valute i većih investicija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track