Dačić: Nema otvaranja kancelarija u Beogradu i Prištini
Foto: KURIR

Pregovori Beograda i Prištine

Dačić: Nema otvaranja kancelarija u Beogradu i Prištini

Politika -
Nikakve kancelarije se ovde ne otvaraju, ovde je reč o oficirama za vezu koji bi trebalo da realizuju ono što se dogovorimo - znači nikakve kancelarije nisu na dnevnom redu niti je to tačka o kojoj se razgovara, rekao je premijer Srbije

BEOGRAD- Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da u nastavku dijaloga Beograda i Prištine neće biti razgovora o međusobnom otvaranju kancelarija.

"Nikakve kancelarije se ovde ne otvaraju, ovde je reč o oficirama za vezu koji bi trebalo da realizuju ono što se dogovorimo - znači nikakve kancelarije nisu na dnevnom redu niti je to tačka o kojoj se razgovara", rekao je sinoć Dačić.

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je pre dva dana na sednici vlade u Prištini da očekuje da će na sledećem sastanku sa Dačićem, koji se očekuje 7. novembra, glavna tema razgovora biti otvaranje kancelarija za vezu - prištinske u Beogradu i kancelarije Srbije u Prištini.

Dačić je naveo da predstojeći sastanak u Briselu "nije nikakav ključni sastanak", dodavši da je on ugovoren ranije i da predstavlja nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

"Čuli ste (šeficu EU diplomatije) Ketrin Ešton - ona je javno govorila da nema nikavog pritiska na strane koje učestvuju u razgovorima, a svako će prihvatiti ono što misli da može da prihvati", podsetio je Dačić, dodajući da ne želi nikoga da laže, a "to znači da se tačno zna šta je ono što mi možemo a šta ne možemo da prihvatimo".

On je rekao da Beograd ima predlog za konačno rešenje a ako oko toga ne može biti dogovora, može da se radi na rešavanju nekih konkretnih pitanja koja su u ovom trenutku bitna za svakodnevni život građana.

Dačić je dodao da Beograd ne beži od od tema koje se nameću i napomenuo da je među temama dijaloga i sprovođenje dogovora koji su već potpisani kao i pitanje verske i kulturne baštine.

Među temama je i finansiranje Srba na Kosovu i Metohiji, onoga što se, kako je rekao, ponekad kod nas pogrešno tumači, podsećajući da EU samo traži od Beograda trasparentrnost finansiranja. To, dodao je, nije sporno jer "mi ništa krišom ne finansiramo".

Ističući da postoji mnogo tema o kojima se može razgovarti, on je primetio da "kosovski organi vlasti u poslednje vreme kritikuju i više su usmereni na to da sever ne može da dobije autonomiju", ocenivši da se "oni toga plaše".

"Čim oni to govore znači da u tome postoje neke priče koje dolaze sa Zapada...mislim da je dobro da shvate da sever nije isto što i ostatak Kosova", rekao je Dačić.

On je ponovio da je aktuelna srpska vlast spremna da pitanje KIM ne ostavlja budućim generacijama i da ga reši u potpunosti.

Afera prisluškivanje nije uzdrmala vladi

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačcić izjavio je da afera prisluškivanja predsednika Srbije Tomislava Nikolića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandar Vučića, ne može da uzdrma temelje vlade, jer niko iz vlade nije uključen u to što se dešavalo.

Upitan da li je ustanovio da li je izdat nalog za prisluškivanje ili nalog za listinge, ko je odgovoran i da li ta informacija može da uzdrma temelje vlade, Dačić je kazao da to nije prvi put i da se to "dešavalo u prethodnim godinama", i založio se za izmenu zakonske regulative kako bi se takve stvari sprečile.Dačić je ponovio da će, ukoliko je bilo prekoračenja policijskih ovlašćanja i zloupotreba, svi odgovarati i da kao ministar unutrašnjih poslova nema nadležnosti za operativne policijske akcije, niti potpisuje "bilo kakve naloge za vođenje akcija niti za prisluškivanje".

Dačić je kazao da je "u tom smislu tražio izveštaj od direkcije policije", dodavši da je u to uključena i služba unutrašnje kontrole i tužilaštvo.

"Moramo da budemo svesni da je uloga bezbednosni struktura i uloga policije veoma velika u našem društvu i u stabilnosti države i zaštiti države i u borbi protiv kriminala, ali nijedna od tih institucija nije iznad društva i države", naglasio je premijer i naveo da je s Vučićem razgovarao pre nekoliko dana o tome i da su zajedno zaključili da to pitanje mora da se istraži do kraja.

"On (Vučić) je izrazio osnovanu sumnja da je neko skidao njegove listinge, da je imao nalog i da je pokušao da skine njegove listinge - moram da kažem da to nije prvi put, to se dešavalo u prethodnim godinama i mislim da je tu glavno imati jasnu zakonsku regulativu", rekao je Dačić.

On je podsetio da policiju čeka konkurs za novog direktora policije, jer je prethodnom - Miloradu Veljoviću, istekao mandat pre godinu i po dana. Dačić je naveo da se Veljović nalazi na funkciji do izbora novog direktora, "tako da tu nema nikakvih smena, ili bilo čega drugog", dodavši da je to "redovna zakonska procedura".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track