Najnovije vesti

Šokiran lažima Vučić do nedelje iznosi detalje o prisluškivanju
Foto: KURIR

Afera prisluškivanje

Šokiran lažima Vučić do nedelje iznosi detalje o prisluškivanju

Politika
Prvi potpredsednik Vlade tvrdi da pojedini predstavnici ministarstva policije i Vlade bezočno lažu o prisluškivanju funkcionera

BEOGRAD - Klupko se odmotava.
Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade, poručio je da je šokiran lažima koje pojedini predstavnici MUP i Vlade Srbije plasiraju u pojedinim medijima povodom prisluškivanja najviših državnih funkcionera. U saopštenju iz kabineta vicepremijera navodi se da će se Vučić obratiti javnosti najkasnije do kraja nedelje, kada će izneti podatke o načinu na koji su prisluškivani političari i ko je kakvu ulogu imao u tom sistemu.

Vučićevoj najavi da će uskoro otkriti imena ljudi umešanih u prisluškivanje prethodile su vesti iz Telekoma, iz kojeg tvrde da ne postoji registrovan zahtev za uzimanje listinga telefonskih razgovora potpredsednika Vlade, ali da ne isključuju mogućnost zloupotrebe.

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova i premijera Ivice Dačića, vodi se zvanična istraga o tome da li je bilo zahteva za listing ili ne, a Sektor unutrašnje kontrole u MUP nastavlja s proverama organizacionih jedinica u okviru istrage o prisluškivanju najviših državnih funkcionera.

- O tome vodi istragu i Služba unutrašnje kontrole MUP Srbije. Zasad nisam informisan da li su te istrage završene i, kad se vratim u zemlju, videću dokle se s tim stiglo - rekao je Dačić i dodao, govoreći o incidentu koji se desio prilikom ometanja kolone predsednika Srbije, da će, ako se utvrdi nečija odgovornost, taj neko odgovornost i snositi.

- U svakom slučaju, za to postoje nadležne službe i istrage se vode nezavisno od napisa u medijima - poručio je Dačić.

 Reagovanja stručnjaka za bezbednost i analitičara na Vučićevo saopštenje

Zoran Dragišić, Fakultet za bezbednostAko je moguće da nekakvi policijski službenici na svoju ruku prisluškuju najviše državne funkcionere, onda je to dokaz da su ovde državne institucije u raspadu.

 


Božo Prelević, advokatNe znamo po čijem naređenju je vršeno prisluškivanje i ne znamo ko je korisnik tog slušanja, a imam blagi osećaj da ne znamo ni ko je naredio slušanje.

 


Marko Nicović, policijski ekspertMoje mišljenje je da se ovde radi o sukobu dve stranke na vlasti, SPS i SNS, oko toga ko će kontrolisati policiju kao sistem.

 


Milan Nikolić, analitičarSve je veoma sumnjivo - prisluškivanje Vučića i Nikolića, upad u Nikolićevu kolonu, a znamo da je i pred ubistvo premijera Đinđića bio upad u kolonu i da su ga prisluškivali.

 


Dušan Janjić, analitičarNaučili smo na primeru  Đinđića da neko, kad se uhvati borbe protiv korupcije, okreće protiv sebe moćnike i deo stranaka. Ovo je pokušaj SNS da uspostave kontrolu nad službama.

 

Velimir Ilić
Velimir Ilić


Velimir Ilić: U Vladi ne smeju da pričaju telefonom

Ministar Velimir Ilić rekao je u emisiji „Ćirilica“ na televiziji Hepi da u ministarstvima zbog prisluškivanja vlada vanredno stanje.

- Telefonom se uopšte ne razgovara. Kad treba nešto da se dogovorimo, pa i najbanalnije, zovu i kažu: „Možete li da me primite, ovo nije za telefon“ - rekao je Ilić. U razgovoru za Kurir Ilić je naveo da ministri nisu u paničnom strahu od prisluškivanja, ali da jesu građani, direktori preduzeća, kao i predsednici opština, koji ne žele više da razgovaraju telefonom, već insistiraju na viđenju.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...