Šest godina od proglašenja Ustava
Foto: Beta

8. novembar 2006.

Šest godina od proglašenja Ustava

Politika -
Ustav je proglašen 8. novembra 2006. na svečanoj sednici u Domu Narodne skupštine u Beogradu, uz izvođenje državne himne "Bože pravde" i odmah je stupio na snagu

BEOGRAD - U četvrtak se navršava šest godina od proglašenja novog Ustava, prvog od uspostavljanja Srbije kao samostalne države.

Ustav je proglašen 8. novembra 2006. na svečanoj sednici u Domu Narodne skupštine u Beogradu, uz izvođenje državne himne "Bože pravde" i odmah je stupio na snagu.

Novi ustav je prethodno 30. septembra jednoglasno usvojila Skupština Srbije, a potvrđen je i na referendumu 28. i 29. oktobra 2006. godine. Svečanoj sednici prisustovalo je 240 poslanika, najviših državnih funkcionera i brojnih gostiju.

Prema konačnim rezultatima Republičke izborne komisije na referendum je izašlo 54,91 odsto ili 3.645.517 birača, a za novi ustav glasala su 3.521.724 birača, odnosno 53,04 odsto.

Ustav se sastoji od preambule kojom se utvrđuje da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo suverene Srbije. Nakon preambule sledi 206 članova grupisanih u deset delova. Prvi član kaže da je Srbija država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive. Ustav Srbije je 12. najviši zakonodavni akt države od 1835. godine.

Prethodni ustav donet je u septembru 1990. i u njemu je bilo proklamovano načelo podele vlasti i višepartijski sistem, pokrajine su izgubile atribute državnosti i postale teritorijalne autonomije, a pokrajina Kosovo preimenovana u pokrajinu Kosovo i Metohija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja