Dačić: Tači je bio konstruktivan
Foto: Evropska Unija

Eštonova domaćin

Dačić: Tači je bio konstruktivan

Politika -
Ja sam rekao Hašimu Tačiju da je naša obaveza da nađemo rešenje kako naša deca i unuci više ne bi ratovali, rekao je premijer Srbije

BRISEL - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je u konstruktivnom razgovoru sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton dogovoreno da se do sastanka vođa EU u decembru stave na snagu dva pilot-projekta za integrisano upravljanje prelazima na Kosovu.

Srpska strana smatra da na tim prelazima izvršnu funkciju treba da ima Euleks, i na tome sada rade radne grupe, rekao je Dačić novinarima posle radne večere sa Tačijem i Ešton u Briselu.

Takođe je predloženo da posebna jedinica kosovske policije u kojoj će većinu činiti Srbi obezbeđuje crkve i manastire, rekao je Dačić, naglasivši da su neprihvatljivi bilo kakvi jednostrani potezi za vreme trajanja dijaloga. Dačić je rekao da je cilj nastavka dijaloga da se ostvari vidljiv napredak u odnosima Beograda i Prištine, podvukavši da su to statusno neutralni razgovori, što znači da Srbija ni na koji način neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Dačić je naglasio da je Srbija spremna i za ragovore o statusu Kosova i za pronalaženje takvog rešenja koje će uvažiti interese obe strane.

"Ja sam rekao Hašimu Tačiju da je naša obaveza da nađemo rešenje kako naša deca i unuci više ne bi ratovali", rekao je premijer Srbije.

Dačić je rekao i da je srpska strana pokrenula pitanje rešenja za energetiku i telekomunikacije, istakavši da je bolje odmah sva pitanja staviti na pregovarački sto. Zamoljen da kaze kakvo on rešenje vidi za odnose Beograda i Prištine odnosno za status Kosova, srpski premijer je uzvratio da kada bi to sada znao, onda se ne bi vodio dijalog u Briselu, ali je, ne objašnjavajući, dodao: "Ja znam kakvo je to rešenje".

Upitan da li je Tači u razgovorima bio konstruktivan, Dačić je odgovorio: "Da, bio je konstruktivan".

Dačić je rekao da je Srbija apsolutno spremna i da se nađe rešenje za finansiranje Srba na Kosovu, objasnivši da se mora tačno utvrditi šta ko finansira kako bi se izbegao paralelizam institucija na Kosovu. On je međutim, naglasio da se ne radi ni o kakvom ukidanju, već da se jasno zna ko šta finansira. Dodao je i da je izneo ideju da se izgradi put Niš-Priština i rekao da očekuje da to delom finansira i EU, ali je primetio da do sada Unija, odnosno Evropska investiciona banka, nisu pokazale interesovanje za to.

Dačić je naglasio da je u večerašnjem razgovoru svaka strana iznela svoje mišljenje o temama na pregovaračkom stolu i ocenio da je svakako ostvareno par koraka napred. Upitan kakav on lični odnos ima sa Tačijem, Dačić je odgovorio da Tačija nije poznavao do sada i da ne može ništa lično o njemu da kaže, ali da kada se rat završi onda dve strane prestaju da budu neprijatelji i počinju da razgovaraju kako dalje da se živi.

Dačić je posebno naglasio da smatra da su i EU i prištinska strana bili na neki način iznenađeni, pa i zatečeni otvorenošću i spremnošću srpske strane da razgovara o apsolutno svim pitanjima. Naglasio je da veruje da je ova Vlada Srbije možda u najboljoj situaciji da traži rešenje za pitanje Kosova jer, kako je pojasnio, njoj niko ne može prigovoriti da na bilo koji način dovodi u pitanje nacionalne interese ili ih izdaje a, kako je dodao, smatra da su u istom položaju i Hašim Tači i njegova vlada.

Podsetivši da je postavljano pitanje kako se može voditi dijalog bez usvojene srpske platforme za pitanje Kosova, Dačić je rekao da se ovde ne radi o pitanjima strategije već o nastavku razgovora o već postignutim dogovorima i o tehničkim pitanjima o kojima je pregovarala i prethodna vlada.

Sastanak u Briselu počeo je kasno popodne odvojenim susretima Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da Dačićem i Tačijem, a zatim je nastavljen zajedničkom radnom večerom koja je trajala gotovo do 23.00.

Ešton: Otvoreni razgovori

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton saopštila jeposle razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu da su razgovori bili "otvoreni i iskreni" i da je dogovoreno da uskoro budu nastavljeni.

"Naši otvoreni i iskreni razgovori ove večeri razvijali su se oko različitih aspekata normalizacije odnosa između dve strane i oba premijera su se obavezala da će razgovore nastaviti", navodi se u saopštenju Eštonove.

"Dogovorili smo se da nastavimo rad na punoj implementaciji svih sporazuma i pozdravili rezultate zajedničke radne grupe o integrisanom upravljanju prelazima, što se odigralo 5-6. novembra", piše u saopštenju.

Eštonova je navela da je razgovarano "o transparentnosti sredstava koje Srbija obezbeđuje zajednici kosovskih Srba na Kosovu", kao i o tome "kako ojačati zaštitu srpske kulturne i verske baštine na Kosovu".

Obe strane su se dogovorile, kako se navodi u saopštenju, oko zajedničke tehničke radne grupe koja će pripremiti studiju o izvodljivosti za autoput Niš-Priština.

Današnji razgovori, kako se navodi u saopštenju, nastavak su razgovora započetih u Briselu 19. oktobra i zajedničke posete visoke predstavnice EU i američke državne sekretarke Hilari Klinton Beogradu i Prištini prošle sedmice.

"Dogovorili smo se da se uskoro ponovo sretnemo", zaključila je Eštonova u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track