Najnovije vesti

Dačić: Sa Tačijem sam pričao o životnim temama

Pregovori u Briselu

Dačić: Sa Tačijem sam pričao o životnim temama

Politika
Rezultat ovoga što radimo jeste da je u Briselu , na inicijativu Italije i Švedske, održan sastanak osam zemalja EU koje se zalažu da se Srbiji što pre da datum za pregovore, kaže premijer

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je u Briselu sa Hašijem Tačijem razgovarao o životnim temama i ocenio da aktivna uloga u dijalogu Beograda i Prištine vodi Srbiju ka bržem dobijanju datuma za početak pregovora sa EU."Rezultat ovoga što radimo jeste da je danas u Briselu , na inicijativu Italije i Švedske, održan sastanak osam zemalja EU koje se zalažu da se Srbiji što pre da datum za pregovore zato što Srbija to zaslužuje, zato što igra aktivnu ulogu u ovom procesu i na taj način mi najbolje možemo da zaštitimo naše interese" rekao je Dačić.

Premijer je novinarima na proslavi Vojno bezbednosne agencije rekao da je sa Tačijem razgovarao o temama poput izgradnje auto puta Niš - Priština, zaštiti kulturnog nasleđa srpskog stanovništva. Govoreći o sporazumima Beograda i Prištine on je naveo da su oni dogovoreni i potpisani za vreme prethodne vlade i da Srbija ne može da ih ne primenjuje. On je dodao da će ih Srbija poštovati jer bi u suprotnom jedina preostala opcija bila prekid evropskih integracija Dačić je istakao da se sporazumi ne mogu osporiti već da se jedino mogu popraviti, navodeći kao primer pitanje prisustva Euleksa na administrativnim prelazima na severu Kosova kao i pitanje raspodele prihoda gde bi najveći deo išao opštinama u tom delu Kosova.

Premijer se osvrnuo i na kritike koje su danas upućene od pojedinih poslanika iz Skupštine Srbije da nije imao legitimit da razgovara o Kosovu i Metohiji bez prethodno donete državne platforme."Razgovori nisu bili o onim pitanjima za koje je potrebna državna platforma kao što je to pitanje statusa. Video sam danas neke rekacije opozicionih poslanika i samo želim da pozovem sve organe vlasti u ovoj zemlji da svako radi svoj posao i da svako gleda šta su njihove ingerencije" poručio je Dačić. U nadležnosti vlade Srbije, istakao je Dačić, da vodi politiku.

"Ne moram ja valjda da pitam svaki državni organ da li ću da radim posao koji je predviđen Ustavom. Parlament ima svoja ovlašćenja, vlada ima svoja. Zadatak vlade je da u saradnji sa parlamentom i predsednikom Srbije usklađuje državnu politiku. U ovom slučaju državna politika se nije promenila" rekao je premijer. On je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova ni pod kakvim uslovima, i poručio da neće biti jednostranih poteza od strane Srbije te da je njen cilj da ne bude novog nasilja na Kosovu. Premijer je podvukao da Srbija nudi dogovor i da je njen interes zaštita Srba na Kosovu i poručio da naša deca i unuci ne zaslužuju da im se ostavi to pitanje da ga oni rešavaju. Dačić je poručio da će kao premijer učiniti sve za Srbiju.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...