Nikolić Papuljasu poklonio kopiju fresku iz 12. veka
Foto: Tanjug

Tet-a-tet razgovori

Nikolić Papuljasu poklonio kopiju fresku iz 12. veka

Politika -
Nikolić je u predsedničkoj palati dočekan uz najviše državne počasti, uz intoniranje himni Grčke i Srbije

ATINA - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se, na početku posete Grčkoj, sa predsednikom te zemlje Karolosom Papuljasom. Dvojica predsednika su pred početak tet-a-tet razgovora poručila da srpski i grčki narod nikada ništa ne može da rastavi jer su njihovu vezu utvrdili preci.

Predsednik Srbije je zahvalio Papuljasu na podršci očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i procesu evropskih integracija naše zemlje i izrazio uverenje da će se ta zemlja izboriti sa sadašnjom ekonomskom krizom.

"Grčki narod je naučio da se žrtvuje i Grčka će izaći iz ove situacije", rekao je Nikolić na početku sastanka sa grčkim predsednikom Karolosom Papuljasom. Papuljas je takođe izrazio uverenje da će Grčka prevazići ekonomsku krizu.

"Grčka prolazi kroz duboku ekonomsku krizu s nadom da će je prevazići ... Nadamo se da ćemo iz ove krize izaći jači ... ", rekao je Papuljas. Papuljas i Nikolić su istakli istorijske veze Grčke i Srbije i ocenili da na njih ne utiču promene, kako prenose grčki mediji, "ni ličnosti niti režima".

Ina;e, Nikolić je u predsedničkoj palati dočekan uz najviše državne počasti, uz intoniranje himni Grčke i Srbije. Nikolić i Papuljas su pred početak sastanka razmenili poklone. Papuljas je Nikoliću poklonio repliku dela mermera sa Akropolja, a Nikolić Papuljasu kopiju freske iz 12. veka.

Po završetku sastanka Nikolića i Papuljasa biće održan i sastanak delegacija dve zemlje, kome će uz predsednika Srbije, između ostalih, prisustvovati i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar kulture Bratislav Petković, savetnik predsednika za spoljnu politiku Marko Đurić i ambasador Srbije u Atini Dragan Županjevac.

Nikolić, koji boravi u trodnevnoj poseti Grčkoj, razgovaraće kasnije danas predsednikom grčkog parlamenta Vangelisom Meimarakisom, premijerom Antonisom Samarasom, kao i predstavnicima vodećih grčkih političkih partija.

Predsednik Srbije će u Atini, u prisustvu ministra odbrane Gračke Panosa Panajotopulosa položiti venac na grob Nezanom junaku, a potom i sa grčkim minstrom za razvoj Kostasom Hadžidakisom prisustvovati sednici Grčko-srpskog poslovnog saveta u ambasadi Srbije.Nikolić će sutra u Solunu, povodom godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, položiti venac na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik, a nakon toga otputovati na Svetu goru.

Delegacija Srbije posetu Grčkoj završava 11. novembra, kada će biti održana komemorativna ceremonija u Memorijalnom centru na ostrvu Vido i položeni venci u Plavu grobnicu.Kako je najavljeno, delegacija će u nedelju posetiti i postavku u "Srpskoj kući" na Krfu posvećenu boravku srpskih vojnika na tom ostrvu tokom Prvog svetskog rata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja