Jeremić o značaju Dana primirja za Srbiju
Foto: Un

Njujork

Jeremić o značaju Dana primirja za Srbiju

Politika -
Jeremić je govorio da je endemski cvet "Natalijina ramonda" simbol Dana primirja za Srbe, jer može da se oporavi i kada se potpuno osuši

NJUJORK - Predsedavajući Generalne skupštine UN se u govoru na skupu u Njujorku o svetskim civilizacijama osvrnuo i na 11. novembar - Dan primirja u Prvom svetskom ratu, i značaj koji taj dan ima za Srbiju. Jeremić je govorio sinoć u Metropoliten operi u Njujorku na završnom danu Foruma svetskih civlizacija posvećenom ove godine odnosu konfučijanizma i hrišćanstva. Jeremić je naveo da je u Srbiji simbol Dana primirja endemski cvet "Natalijina ramonda" koji raste i na mestima gde su se vodile najžešće bitke na istočnom frontu u Prvom svetskom ratu. Taj cvet može da se oporavi i kada se potpuno osuši, te je on simbol i preporoda naroda koji može ponovo da se podigne i obnovi svoje institucije, kulturu i veru, rekao je Jeremić.

"Verujem da je značenje ove priče razumljivo svima koji se identifikuju kao pripadnici civlizacija ili Konfučija ili hrišćanstva, koje nas uče žrtvovanju, strpljenju, solidarnosti i uzajamnom poštovanju", rekao je Jeremić. On je podvukao da je jačanje razumevanja među velikim civilizacijama od presudne važnosti u sadašnje doba globalizacije. "Glavna pitanja našeg vremena postala su globalna po svojoj suštini - od energetske bezbednosti, ekonomske nestabilnosti i klimatskih promena, do nuklearne sigurnosti, terorizma i organizovanog kriminala", rekao je Jeremić.

Ovaj skup, rekao je Jeremić, je o tome da svet treba da sarađuje da bi učvrstio partnerstvo za mir i razvoj, uz jačanje dijaloga i dublju saradnje kultura, vera i društava. U vreme dubokih tehnoloških promena i brzih komunikacija glavno je pitanje, naveo je Jeremić, ne kako se suprotstaviti globalizaciji, već kako je iskoristiti za dobrobit civlilizacija. "Danas je potrebno da pri promovisanju svojih tradicija uvidimo potrebu da razgovaramo sa drugima", rekao je Jeremić, ukazavši da to ne znači nametanje jednoličnosti, jedne kulture, već da kulture poštuju jedna drugu i time šire zajedničke vrednosti. Jeremić je ocenio da je radi postizanja tog cilja važno da se međunarodni sporovi i krize rešavaju mirnim putem što je tema njegovog predsedavanja Generalnom skupštinom UN ove godine. Ovogodišnji Foruma svetskih civlizacija organizovao je "Čajna enerdži fand komiti" (Ćina Energy Fund Committe), neprofitni nevladin isntitut koji se bavi energijom i kulturom. Sedište mu je u Hong Kongu. Na Forumu u Njujorku učestvuju privrednici, političari i teolozi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track