Miki Rakić - čovek koga se plaše i političari i tajkuni!
Foto: KURIR

Novo lice na političkoj sceni

Miki Rakić - čovek koga se plaše i političari i tajkuni!

Politika -
Bivši predsednik Biroa za koordinaciju tajnih službi i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost najzaslužniji je za otkrivanje kriminalne grupe narko-bosa Darka Šarića

BEOGRAD - Čovek iz senke.Miodrag Miki Rakić, bivši sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i predsednik Biroa za koordinaciju tajnih službi, široj javnosti skoro je nepoznat iako je mnogo toga uradio za državu. Rakić je, saznaje Kurir, najzaslužniji za razbijanje kriminalne grupe Darka Šarića, koja se tereti za šverc više od dve tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.Rezultat Rakićevog rada je podizanje čak pet optužnica protiv Šarića - zbog šverca droge i pranja novca preusmeravanjem u legalne tokove, i to kupovinom preduzeća u procesu privatizacije, lokala, stanova, vila širom Srbije i Crne Gore, luksuzne tehničke opreme i automobila. Rakić je, kako saznajemo, svojim zalaganjem i kontaktima u diplomatskim i bezbednosnim krugovima dao značajan doprinos u akciji „Balkanski ratnik“ srpske BIA, američke DEA i policije Urugvaja 15. oktobra 2009, kad je presretnut tovar s drogom zbog kojeg se sudi Šarićevoj grupi.Prema rečima upućenih, on je odigrao ključnu ulogu u borbi protiv kriminala i korupcije.

Čak i Rakićevi politički protivnici opisuju ga kao beskompromisnog borca za pravdu.- Zbog prirode funkcija koje je obavljao, on je imao pristup najvažnijim informacijama u državi. Zato ga se i plaše tajkuni i političari koji su upleteni u prljave, koruptivne i kriminalne poslove, zloupotrebe i krađu državne imovine i novca. Na njegovo znanje, rad i iskustvo računa se i u budućnosti - priča izvor Kurira.Inače, Rakić je predvodio i tim koji je tragao za haškim optuženicima Radovanom Karadžićem, Goranom Hadžićem i Ratkom Mladićem, koji je posle 16 godina skrivanja uhapšen maja 2011.Rakić nije želeo da komentariše naša saznanja.

Veza s kabinetom Merkelove

Miodrag Rakić je, kažu upućeni, bio na stalnoj vezi s Kristofom Hojzgenom, desnom rukom nemačke kancelarke Angele Merkel i njenim savetnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku, kad se početkom ove godine u EU lomilo da li će Srbija dobiti status kandidata. Zahvaljujući njihovim pregovorima, kako tvrde, taj proces je odblokiran i Srbija je dobila status 2. marta.

Porodica mu je na prvom mestuO Miodragu Mikiju Rakiću ne može se pronaći mnogo podataka, a njegovo ime javnosti je bilo malo poznato. Reč je o oženjenom čoveku i ocu jednog deteta koji je veoma posvećen porodici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track