Simić: Broj azilanata teško rešiv

Simić: Broj azilanata teško rešiv

Politika -
U ovom trenutku teško je naći način kako čoveka koji namerava da zatraži azil i kada stigne u Nemačku, Belgiju ili neku drugu zemlju EU sprečiti da to učini, a ne narušiti grubo njegova ljudska prava, rekao je profesor Fakulteta političkih nauka

BEOGRAD - Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić ocenio je danas da pitanje povećanja broja azilanata iz Srbije u zemljama EU predstavlja teško rešiv problem. Simić je rekao da je teško naći način kako nekoga, kada stigne u zemlju EU, tehnički sprečiti da zatraži azil, a pri tom ne narušiti njegova ljudska prava.

Simić smatra da bi najefikasniji način da se u tome spreče azilanti bio da se svima koji su tražili azil i kojima je on odbijen, oduzmu pasoši, ali da bi se tome usprotivile sve organizacije za ljudska prava.

"U ovom trenutku teško je naći način kako čoveka koji namerava da zatraži azil i kada stigne u Nemačku, Belgiju ili neku drugu zemlju EU sprečiti da to učini, a ne narušiti grubo njegova ljudska prava", rekao je Simić.

On je podsetio da je pre nekoliko godina velika generacija koja je stasala pod sankcijama u Srbiji praktično prvi put videla Evropu i svet.

Upitan o novim zahtevima Nemačke u vezi sa azilantima iz Srbije, jer je u oktobru čak 2.673 državljanina Srbije zatražilo azil, što znači da se taj broj udvostručio u odnosu na septembar, Simić je odgovorio da u ovom trenutku nije jasno kako tehnički sprečiti nekoga da sutra, kada pređe granicu, odmah ne zatraži politički azil.

"To je pitanje za obe strane", rekao je Simić.

Delegacija Nemačke doći će, kako je rečeno, u ponedeljak u Srbiju da bi se preciziralo šta može biti učinjeno da bi se smanjio broj azilanata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track