SNS poslanici odsutni, a kartice prisutne
Foto: Rts

Skupština Srbije

SNS poslanici odsutni, a kartice prisutne

Politika -
Predsedavajuća Vesna Kovač naložila je službama da izvade kartice svuda gde nema poslanika u sali

BEOGRAD - U skupštinskoj sali danas nije bilo pojedinih poslanika Srpske napredne stranke (SNS) čije kartice su bile u elektronskom sistemu koji je registrovao kao da su prisutni, a predsedavajuća Vesna Kovač naložila je službama da izvade kartice svuda gde nema poslanika u sali.

Tokom rasprave o potvrđivanju nekoliko ugovora iz oblasti pravosuđa, poslanica Liberalno demokratske partije (LDP) Judita Popović ukazala je da u sali ne vidi poslanike vladajuće SNS a njihove kartice su u elektronskom sistemu i registruju nihovo prisustvo. To je izazvalo kraću polemiku poslanika LDP i SNS."Slušamo da SNS namerava da disciplinuje poslanike i parlament i uvede red. Ako insistirate na disciplini vodite računa da se vaši poslanici disciplinuju", kazala je Popovićeva.

Ona je kazala da najave o disciplinovanju narušavaju integritet palamenta i predstavljaju elementarno nepoznavanje svrhe i smisla Skupštine kao i najave, kako je navela, o svođenjenju parlamenta na osmočasovno radno vreme.Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Zoran Babić zahvalio je Juditi Popović na intervenciji ali zamolio je da pogleda i na drugu stranu sale gde sedi opozicija i gde se dešava ista situacija."Ja ne bih da delim ovu salu. Dosta je podela u Srbiji", poručio je Babić.

Poslanik LDP Bojan Đurić kazao je da je na mestu pored Babića ubačena kartica ali da nema tog poslanika."Imaćete podatak koliko su vremena poslanici proveli u sali i izgledaće da imaju više vremena. Ako im je kartica ubačena (u elektronski sistem), moraju da budu u sali", kazao je Đurić. Zoran Babić, koji je i predsednik Administrativnog odbora, najavio je krajem oktobra da se razmišlja da se označi svako mesto u skupštinskoj sali imenom i prezimenom poslanika koji tu sedi. Babić je tada kazao da je razlog za to rešenje jer je nažalost skupštinska sala tokom sednica često poluprazna čak i kada se razmatraju važni, sistemski zakoni.

"Skupština je generator promena. Ne šaljemo dovoljno ubedljivu sliku ako je u sali nedovoljan broj poslanika. Označavanjem, građani koji prate skupštinski prenos moći će lakše da se informišu ko je od narodnih poslanika prisutan zbog plate, a ko da bi učestvovao u radu parlamenta, kreirao zakone i posvetio se u punom kapacitetu vršenju poslaničke funkcije", rekao je tada Babić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track