URS: Haški sud izgubio legitimitet da bilo kome sudi

Skandalozna presuda Gotovini i Markaču

URS: Haški sud izgubio legitimitet da bilo kome sudi

Politika -
Sramotna, skandalozna, poražavajuća i ponižavajuća odluka Tribunala o oslobađanju Gotovine i Markača krivice za progon srpskog naroda iz Kninske krajine 1995. svojevrstan je šamar za 220.000 proteranih Srba

NOVI SAD - Vojvođanski odbor Ujedinjenih regiona Srbije (URS) ocenio je večeras da je Haški tribunal oslobađanjem hrvatskih generala Anta Gotovine i Mladena Markača odgovornosti za zločine nad srpskim civilima izgubio legitimitet i pravo da bilo kome sudi.

"Sramotna, skandalozna, poražavajuća i na prvom mestu, ponižavajuća odluka Haškog tribunala o oslobađanju Gotovine i Markača krivice za progon srpskog naroda iz Kninske krajine 1995. svojevrstan je šamar za 220.000 ljudi, proteranih sa te teritorije, u pogromu kakav nije zabeležen u svetu od Drugog svetskog rata", navodi URS u saopštenju.

URS podseća da Vojvodina, u kojoj je najveći broj prognanih Srba našao utočište, nabolje razume njihovu bol, očaj i tugu, koja je produbljena puštanjem na slobodu prvobitno osuđenih zločinaca na 24 i 18 godina zatvora.

"Haški tribunal, koji ni u jednom trenutku nije osporio da je etničkog čišćenja bilo, ali pri tom nikoga za taj zločin nije kaznio, nakon ovakve nakaradne presude, izgubio je svaki legitimitet i pravo da ikome više sudi i deli pravdu", navodi pokrajinski URS. URS dodaje da podržava odluku Vlade Srbije da saradnju s Haškim tribunalom svede na tehnički nivo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track