DSS poziva na potpis proglasa protiv EU
Foto: KURIR

DSS poziva na potpis proglasa protiv EU

Politika -
Koštunicina stranka optužuje EU da preko Haškog tribunala ponižava Srbiju i da je bezobzirno ucenjuje, kao i da podstiče nove separatističke ambicije u Vojvodini i Raškoj oblasti

BEOGRAD - Demokratska stranka Srbije (DSS) pozvala je građane da potpišu njen proglas kojim od vlasti traži odustajenje od daljeg puta u Evropsku uniju i proglašavanje političke neutralnosti zemlje. U tekstu proglasa se navodi: "Srbija je ugrožena. Vlasti države Srbije posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova postale su saučesnici u postepenom otimanju Kosova i Metohije trgujući sa EU po cenu nacionalnih i istorijskih vrednosti Srbije".

DSS u proglasu optužuje Evropsku uniju da preko Haškog tribunala ponižava Srbiju i da je "bezobzirno ucenjuje" podstičući nove separatističke ambicije u Vojvodini i Raškoj oblasti. "Ugroženi su naša nacionalna tradicija, privredni razvoj, krhka demokratija, vladavina prava i, ne na poslednjem mestu, sam moralni integritet i samopoštovanje naroda", upozorava ta parlamentarna stranka. Zato se, kako je navedeno, DSS obraća svima kojima nisu zamrli savest i odgovornost za sudbinu svoga naroda i države s pozivom da kažu "NE" i da se odlučno suprostave ugrožavanju opstanka Srbije.

U proglasu se od vlasti u Srbiji zahteva raskid Sporazuma sa Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju i proglašenje političke neutralnosti zemlje. Predsednik D S S Vojislav Koštunica je na konferenciji za novinare rekao da je ta stranka odlučila da izađe u javnost sa svojim zahtevom da se odustane od evrospkih integracija jer je uverena da je većiha građana protiv članstva u EU uprkos onome što, kako je naveo, rade vlada i državne institucije.

"Test za vladu će biti da li će priznati granicu između Srbije i Kosova i Metohije. To je test za Vladu i skeptičan sam da će ga položiti", istakao je Koštunica. Predsednik DSS je rekao da se ta stranka svojim proglasom obraća javnosti, a ne državnim vlastima, ali je dodao da očekuje da vlasti uvaže mišljenje građana Srbije koji su većinom protiv ulaska zemlje u EU. "U javnosti ključa negativan stav prema EU. Suočili smo se sa sramnom presudom (Haškog tribunala hrvatskim generalima) i suočavamo se sa postavljanjem granica između Srbije i onog dela Srbije koji se zove Kosovo i Metohija", rekao je Koštunica. "Većina Srba, većina naroda je protiv toga da Srbije bude član Evropske unije", istakao je predsednik DSS i dodao da se DSS izlazeći u javnost supostavlja pogrešnoj politici vlasti u Srbiji, ali i vlastima u zemljama EU za koje kaže da "rade o glavi" Srbiji.

Osvrnuvši se na oslobođavajuću presudu Žalbenog veća Haškog tribunala hrvatskim generalima, Koštunica je rekao da ta presuda predstavlja "najveći zločin i da ima svoje pokriće u Evropskoj uniji". "Ucene i poniženja (koje Srbija trpi iz EU) će se nastaviti. Najavljuje se utvrđivanje granice između Srbije i onog dela Srbije koji se zove Kosovo i Metohija", upozorio je Koštuncia na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali najviši funkcioneri stranke. Njegov stranački kolega, Slobodan Samardžić, optužio je Evropsku uniju da se prema Srbiji ponaša kao "gospodar i kolonizator". "Srbija treba da krene svojim putem uz saradnju sa svim držaama sveta", smatra Samardžić uz ocenu da je za zemlju stoga najbolje da proglasi političku neutralnost. Potpisivanje proglasa D S S-a će početi u subotu, 24. novembra, u Beogradu, a nakon toga i drugim delovima zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track