Najnovije vesti

Srbi, dobro došli u pakao Hrvatske!

Hrvati nisu obezbedili povratak

Srbi, dobro došli u pakao Hrvatske!

Politika
Izbeglice iz Hrvatske, i da smeju, nemaju gde da se vrate - kuće su im spaljene do temelja

BEOGRAD - Bruka.
Stotine hiljada prognanih Srba iz Hrvatske, čak i da žele i smeju da se vrate na svoja ognjišta, to ne mogu da urade jer hrvatska država, osim deklarativnog „zalaganja“ za ljudska prava i evropske vrednosti, nije učinila ništa kako bi im to makar olakšala. To je stav ne samo prognanih već i političara iz Hrvatske. Ništa konkretniji odgovor i obećanje nismo dobili ni od tamošnje vlade i Ministarstva spoljnih poslova.

Savo Štrbac, direktor Dokumentacionog centra „Veritas“, kaže da je lako Anti Gotovini da poziva Srbe kad su njega dočekali kuća i brod na moru, stanovi po Zagrebu, a nas samo pustoš, razoreni vinogradi i voćnjaci.

- Još nisu objavljeni podaci o broju Srba sa popisa u Hrvatskoj iz 2011. godine, i to nije nimalo slučajno. Prema našim podacima, taj procenat je oko 4,6 odsto, što je trostruko manje u odnosu na 1991. godinu - ističe Štrbac i dodaje:

- Iako Hrvatska sve ove godine pokušava da EU pokaže kako su se Srbi vratili, podaci UNHCR pokazuju suprotno. Džabe vam kuća kad nemate posao i kad većina Srba strahuje da ih možda neće optužiti za zločine po nekim tankim optužnicama.

Član Samostalne srpske demokratske stranke i bivši potpredsednik hrvatske vlade Slobodan Uzelac kaže da je veliko pitanje kako bi Srbi povratnici bili dočekani u Hrvatskoj.

- Vratilo se malo ljudi, i to zato što Hrvatska nije ulagala u iseljene krajeve - Liku, Kordun, severnu Dalmaciju. Ta područja su krajnje opustošena. Nema infrastrukture, škola, bolnica, ukinute su čak i autobuske linije. Drugo, prihvatanje Srba povratnika nije svugde isto. Oni koji se, recimo, vraćaju u Baniju nemaju nikakav problem, ali oni koji žele da se vrate u zadarsko zaleđe vraćaju se u svojevrsni pakao - navodi Uzelac, a s tom ocenom slaže se i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

- Za mnoge izbeglice taj poziv je stigao prekasno - mnogi se neće vratiti jer ih ovdašnji sudovi terete za ratne zločine - kaže on.

 

 

 

Pusićeva: Obnovili smo kućeDanijela Barišić, portparol hrvatske šefice diplomatije Vesne Pusić, za Kurir je rekla da država Hrvatska sve svoje građane, bez obzira na nacionalnost, poziva da se vrate u domovinu.
- Što se tiče kuća, one su obnovljene - naglasila je Barišićeva.

Kurir je juče poslao pitanja i Vladi Hrvatske i premijeru Zoranu Milanoviću šta je do sada učinjeno na povratku Srba izbeglih iz Hrvatske i koliko ih se vratilo, ali i pored obećanja, do zaključenja ovog broja nisu dobili odgovore.


Kacin: Hrvatska da obezbedi usloveIzvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin kaže da Hrvatska, ako želi da „uspešno završi proces pristupanja, mora pojačati napore i stvoriti bolje uslove za povratak Srba“.

- Ne samo ekonomske nego pre svega pravno-formalne, da bi mogla pravovremeno da pokaže napredak u toj sferi. A poziv Gotovine je najbolja moguća poruka u ovom emotivnom trenutku - kaže Kacin.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...