Vukčević: Nisam pesimista u slučaju Haradinaj

Vukčević: Nisam pesimista u slučaju Haradinaj

Politika -
Vukčević je naveo da još nije razgovarao sa premijerom Srbije o daljoj saradnji sa Haškim tribunalom, ali je naveo da će ta saradnja postojati, dokle god postoji i zakon o tome

BEOGRAD - Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je u utorak veče da nije pesimista kada je reč o presudi bivšem premijeru Kosova i zapovedniku OVK Ramušu Haradinaju, koja se očekuje 29. novembra u Haškom tribunalu.

"Nisam pesimista po tom pitanju, kao što većina jeste", rekao je Vukčević.

Vukčević je naveo da još nije razgovarao sa premijerom Srbije o daljoj saradnji sa Haškim tribunalom, ali je naveo da će ta saradnja postojati, dokle god postoji i zakon o tome.

"Tužilaštvo za ratne zločine nastaviće saradnju sa Tribunalom dokle god postoji zakon o tome", kazao je tužilac. On je rekao da je u slučaju hrvatskih generala Gotovine i Markača u Haškom tribunalu napravljen propust, jer nisu pribavljeni "toplički dnevnici" u kojima su se nalazili artiljerijski izveštaji u kojima su bili navedeni ciljevi hrvatske vojske.

"Veliki propust, s pozicije tužioca, je to što nisu pribavljeni toplički dnevnici u kojima su artiljerijski izveštaji... Mislim da je to suština", rekao je Vukčević.

On je ponovio da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima kompromitujuća za Haški tribunal koji je takvim potezom, kako je naveo, sam sebi zadao najveći udarac.

"Ovo je korak Tribunala koji nisam mogao da razumem... Ovako je Oluja proglašena legitimnom", rekao je Vukčević.

Vukčević je kazao da je sa hrvatskim Tužilaštvom za ratne zločine saradnja do sada bila "sjajna", ali da ne zna kako će se ona dalje odvijati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track