Galbrajt: Srebrenica pokrenula Oluju

Zeleni sto

Galbrajt: Srebrenica pokrenula Oluju

Politika -
Prema njegovim rečima, verovatno bi SAD dozvolile hrvatskoj vojsci da zauzme i Banjaluku, da se ona nije ponašala onako kako se ponašala - ubijala civile i palila kuće

BEOGRAD- Da Ratko Mladić, taj brutalni koljač i ludi ubica nije naredio Srebrenicu, Sjedinjene Američke Države ne bi dozvolile pad Krajine i ne bi dale zeleno svetlo Hrvatima za operaciju Oluja, rekao je prvi ambasador SAD u Hrvatskoj Piter Galbrajt.

On ističe da ga nije iznenadila oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, ali i da bi Franjo Tuđman sigurno bio osuđen u Hagu zbog svega što dogodilo tokom i posle Oluje.

Ne poričem da je Tuđman znao za zločine protiv čovečnosti, kao ni da su se oni dogodili. Tuđman je, kada su Srbi otišli, učinio sve da se oni ne vrate. Mnoge kuće su spaljene, mnogi ljudi ubijeni, posebno stari i nemoćni, rekao je Galbrajt.

Prema njegovim rečima, verovatno bi SAD dozvolile hrvatskoj vojsci da zauzme i Banjaluku, da se ona nije ponašala onako kako se ponašala - ubijala civile i palila kuće.

Objašnjavajući zbog čega su SAD podržale Hrvatsku u čišćenju Krajine od Srba, Galbrajt kaže da sve treba staviti u istorijski kontekst, jer je Oluji prethodina Srebrenica i moguće zauzimanje Bihaća.

Bihać bi, da je pao, bio mnogo gori od Srebrenice, pa smo imali dilemu da li ćemo dozvoliti to, ili ćemo dozvoliti Hrvatima da napadnu Krajinu, rekao je Galbrajt za reviju Nedeljnik i ponovio da nikada ne bi bilo Oluje da pre toga nije bilo Srebrenice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track