Sever sprema blokadu integrisanih pilot-prelaza

Jarinje, Končulj i Merdare

Sever sprema blokadu integrisanih pilot-prelaza

Politika -
Građani opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić poručili da nikada neće pristati da budu deo nezavisnog Kosova i da ne žele granicu

BEOGRAD - Srbi sa severa Kosova spremaju se da protestima spreče otvaranje prva tri punkta za integrisano upravljanje administrativnom linijom sa Kosovom.List saznaje da bi prva tri "pilot-prelaza" trebalo da budu otvorena na Jarinju, Končulju i Merdaru u prvoj polovini decembra.

Za političke lidere Srba iz opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, primena sporazuma postignutog u Briselu predstavlja uspostavljanje međudržavne granice između centralne Srbije i Kosova.Šef srpskog pregovaračkog tima Dejan Pavićević rekao je da ima svakodnevnu komunikaciju sa predstavnicima Srba sa KiM i da se, ipak, nada dogovoru kako bi se sporazumi primenili.

Potpuno razumem naše sunarodnike iz pokrajine, jer se oni brinu za svoje živote, ali ne razumem političare iz Beograda koji tvrde da se ovako priznaje Kosovo, rekao je Pavićević, ističući da Srbija nikada ne bi pristala da uspostavi državnu granicu sa južnom pokrajinom.

Po toj naopakoj logici, dodao je on, onda imamo granicu još od 1999. godine. Sada ćemo samo na ovim prelazima, umesto dva, imati po jedan punkt na kome će, pored Srba i Albanaca, biti i Euleks.

Zamenik predsednika opštine Zvečan Dobrosav Dobrić ne isključuje barikade i tvrdi da Srbi sa severa neće dozvoliti uspostavljanje granice i da će pilot-projekat na Jarinju da propadne.

Sve četiri opštine su potpuno jedinstvene. Suprotstavićemo se uspostavljanju granice koju nisu ni nacisti 1941. mogli da postave, rekao je Dobrić i zatražio razgovore sa predsednikom države i premijerom.

Bolje da nam kažu da nas ne žele više u Srbiji nego što pričaju da su protiv nezavisnosti i da je sve ovo za naše dobro, napomenuo je Dobrić.

Predsednik kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković tvrdi da je u planu uspostavljanje administrativnog upravljanja granicom, a ne prelazima: Srbi sa KiM neće pomagati stvaranju nezavisne države Kosovo, a potom i Velike Albanije. Narod ne može ni prihvatiti ni dozvoliti primenu protivustavnih sporazuma i siguran sam da će se mirno suprotstaviti, rekao je Nedeljković.

Građani četiri opštine na severu Kosova u sredu su na sat vremena blokirali magistrale Kosovska Mitrovica - Raška zbog poslednjih incidenata i pucnjave Albanaca na Srbe.

Učesnici su poručili da nikada neće pristati da budu deo nezavisnog Kosova i da ne žele granicu između Kosova i centralnog dela Srbije.

Međunarodna zajednica vrlo dobro zna da je sudbina Kosova i severa pokrajine u našim rukama i zato poručujemo da nikada nećemo pristati da budemo deo nezavisnog Kosova, imali podršku u tome ili ne, naglasio je predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track