Srbija i Kostarika za jačanje ekonomske saradnje
Foto: Tanjug

Srbija i Kostarika za jačanje ekonomske saradnje

Politika -
Kostarika ima brojne trgovinske sporazume sa državama širom sveta, uključujući Kinu i SAD, i da je spremna da prednosti tih sporazuma podeli sa Srbijom, naveo je Barantes

BEOGRAD- Srbija i Kostarika imaju veoma dobre odnose, ali i mogućnosti da dodatno unapređuju veze, posebno na ekonomskom planu, složili su se u Beogradu šefovi diplomatije dve zemlje, Ivan Mrkić i Hoze Enrike Kastiljo Barantes.

Barantes je naveo da Kostarika ima brojne trgovinske sporazume sa državama širom sveta, uključujući Kinu i SAD, i da je spremna da prednosti tih sporazuma podeli sa Srbijom i kompanijama iz naše zemlje koje bi htele da ulažu u Kostariku.

Kostarika ima veoma važnu ulogu i u regionu Centralne i Latinske Amerike, a u januaru će preuzeti privremeno predsedavanje grupom koja nosi naziv Centralnoamerički integracioni sistem (SICA).

"Ova grupa je pre šest meseci potpisala ugovor sa Evropskom unijom i to je prvi interregionalni ugovor takve vrste u svetu", ukazao je Barantes. Reč je o ugovoru koji podrazumeva međusobno otvaranje tržišta i stvaranje povoljne klime za investicije.

Takođe, Kostarika će 2014. predsedavati Ekonomskim sistemom latinoameričkih i karipskih zemalja (SELA).

Šef srpske diplomatije istakao je duge i vrlo dobre odnose dve zemlje koje je moguće u budućnosti unapređivati.

"Tražimo uporišta za što bližu saradnju ne samo između naše dve zemlje, nego i u pitanjima od međunarodnog značaja u međunarodnim forumima - u Ujedinjenim nacijama pre svega", rekao je Mrkić.

Dvojica ministara su razmenili stanovišta o mnogim pitanjima, uključujući i ona koja mogu da pomognu što boljem funkcionisanjem UN u budućnosti.

Po rečima srpskog ministra, Kostarika je jedan od brojnih prijatelja Srbije "širom sveta i na svim kontinentima", a sa Barantesom - koji je Srbiju posetio u okviru kraće evropske turneje - razgovarao je i o regionalnim dešavanjima.

Barantes je preneo novinarima da je uveren da će susret sa ministrom Mrkićem "zasigurno" doprineti poboljšanju "ionako dobrih odnosa".

"Opšti zaključak je da naše dve male zemlje imaju priliku da poboljšaju odnose, a uz to dodatno i kulturnu i naučnu saradnju", istakao je šef kostarikanske diplomatije.

Ministar Barantes je Mrkića obavestio i o konfliktu sa susednom Nikaragvom koja je 2010. godine, kako je kazao, napala i okupirala deo kostarikanske teritorije, pa je ceo slučaj upućen Međunarodnom sudu pravde u Hagu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja