U Brđanima mirno, gradnje albanskih kuća nema do daljeg

Krstimir Pantić potvrdio

U Brđanima mirno, gradnje albanskih kuća nema do daljeg

Politika -
Srbi koji su protestovali razišli su se dok pripadnici Euleksa i Kfora dežuraju u tom naselju

KOSOVSKA MITROVICA - Situacija u naselju Brđani na severu Kosovske Mitrovice od jutros je mirna, a gradnja kuća je obustavljena do daljeg, izjavio je predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

On je rekao da su se razišli Srbi koji su protestovali, dok pripadnici Euleksa i Kfora dežuraju u tom naselju.

U multietničkom naselju Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice u četvrtak ujutro se okupio veći broj građana kako bi izrazio protest zbog izgradnje 172 kuće za Albance koji u tom delu grada nikada nisu živeli.

Predstavnici lokalne samouprave su zatražili sastanak sa šefovima vojne i civilne misije na Kosovu.Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je, na sednici skupštine opštine, da je dopis za sastanak upućen šefu Euleksa Gzavijeu De Marnjaku, komandantu Kfora Folkeru Halbaueru i šefu UNMIK-a Faridu Zarifu.

"Poslali smo dopis komandantu Kfora, šefu Euleksa i šefu UNMIK-a u kojem tražimo zajednički sastanak kako bi se sprečilo pogorsaanje bezbednosne situacije u naselju Brđani, u severnom delu Kosovske Mitrovice", rekao je Pantić.

On je kazao da je poziv upućen sa željom da se pronađe rešnje za situaciju nastalu pokušajem Albanaca da u naselju Brđani u severnom delu Mitrovice izgrade nove kuće.Pantić je ocenio da je političko-bezbednosna situacija u gradu pogoršana i da preti da izmakne kontroli, dodajući da ono što se događa u naselju Brđani predstavlja pokušaj nasilne promene etničke strukture stanovništa, što nije prvi put.

"Ono što vidimo ovih dana je pokušaj da se u naselju Brđani izgarde 172 stambene jedinice za veterane OVK koji nikada tu nisu živeli i jedan mali broj Albanaca koji su tu bili nastanjeni pre 1999. godine", rekao je on. Pantić je optužio UNMIK da se, kako je rekao, ponaša pasivno i ne želi da reaguje i spreči "divlju gradnju".

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica je pozvao sve da daju doprinos smirivanju situacije i rešavanju problema u gradu. Euleks je juče saopštio da je u Brđanima rasporedio svoje policijske jedinice, a portparol Misije EU na Kosovu Irina Gudeljević je pozvala sve strane da se uzdrže od bilo kakvog nasilja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track