SKANDAL: Sednica prekinuta zbog Dinkićevih tvitova

Skupština Srbije

SKANDAL: Sednica prekinuta zbog Dinkićevih tvitova

Politika -
Žestoku reakciju demokrata izazvala je fotografija Dinkića na Tviteru, uz koju je napisao: “Poslanička grupa DS, u jeku rasprave o budžetu. Borko, genetičar Stojković i dva anonimna lika. Rasulo.”

BEOGRAD - Skupština Srbije nastaviće raspravu o predloženom budžetu za narednu godinu u ponedeljak, 26. novembra, pošto poslanici nisu uspeli večeras da se dogovore o nastavku rada nakon prekida uzrokovanog fotografijom koju je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić okačio na svoj “Tviter” profil! Iako se Dinkić posle gotovo polučasovne pauze izvinio poslanicima DS i Skupštini Srbije, demokrate su zahtevale prekid sednice, jer se, kako su naveli, ministar “nije izvinio na način na koji parlament zaslužuje”.

Žestoku reakciju demokrata i prekid rasprave o budžetu za narednu godinu izazvala je fotografija Dinkića, koju je okačio na svoj “Tviter” profil, uz koju je napisao: “Poslanička grupa DS, u jeku rasprave o budžetu. Borko, genetičar Stojković i dva anonimna lika. Rasulo.” Posle pauze i konsultacija skupštinskog Kolegijuma, Dinkić se izvinio poslanicima DS i Skupštini Srbije uz napomenu da nije imao nameru da bilo koga uvredi.

“Pošto vidim da je Skupštinu ili barem jedan njen deo uvredio moj ‘tvit’, želim da kažem da sam očekivao da u ovoj raspravi klupe budu dubke pune kritičara budžeta, želeo sam da javno zabeležim ono što je bio moj utisak, da u klupamaa nema nikoga iz nekada najveće stranke”, rekao je Dinkić. “Ako je ta istina bilo koga uvredila, najdublje se izvinjavam, ali se izvinjavam i Skupštini ukoliko je povređena institucija. Nije mi bila namera da bilo koga uvredim, iako sam i sam uvređen da se rasprava odvija maltene bez jednog velikog dela opozicije. Možda nekome prija da rasprava prođe bez mnogo polemike, meni ne prija”, dodao je Dinkić.

On je naveo i da više neće tokom sednica koristiti “Tviter”, ukoliko Skupština smatra da je njegovo korišćenje uvreda. “Mislim da sam postigao cilj, jer se kompletna poslanička grupa DS vratila u klupe”, rekao je Dinkić. Šef poslanika DS Dragoljub Mićnović podsetio je da je Skupština Srbije najviše predstavničko telo, koje bira ministre, da poslanici imaju pravo da ne budu u sali i da izvinjenje Dinkića demokrate smatraju nekorektnim. On je dodao da parlament treba da prekine sednicu ukoliko Dinkić ne shvati da je povredio parlament. Mićunovićeva stranačka koleginica Nada Kolundžija rekla je da se u trenutku prekida sednice 17 poslanika DS prijavilo za reč, ali da nisu bili u sali, jer nije bio red na njih da govore.

“Ako ministar neće da se izvini na način na koji ovaj parlament zaslužuje, onda prekinite sednicu”, rekla je Kolundžija, a pošto poslanici nisu hteli da nastave raspravu o budžetu, predsedavajući Konstantin Arsenović (PUPS) prekinuo je sednicu.

Ispod ove slike Dinkić napisao: Borko, genetičar Stojković i dva anonimna lika. Rasulo
Ispod ove slike Dinkić napisao: Borko, genetičar Stojković i dva anonimna lika. Rasulo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track