Hapšenje Ljimajeve grupe šokiralo vladu Kosova

Iznenađeni i uvređeni

Hapšenje Ljimajeve grupe šokiralo vladu Kosova

Politika -
Euleksov sudija iz Okružnog suda u Prištini odredio je pritvor u trajanju do mesec dana četvorici optuženih za slučaj ratnog zločina u Klečki - bivšem komandantu OVK LJimaju i njegovim nekadasnjim saborcima iz OVK Naseru Krasnićiju, Nedžimu Krasnićiju i Naseru Šalji

PRIŠTINA- Kosovska vlada isitče da je šokirana pritvorom koji je određen optuženima u slučaju Klečka, među kojima je i potpredsednik vladajuće DPK i poslanik skupštine, Fatmir Ljimaj, navodeći da "neočekivano ponašanje, bez upoznavanja i koordinacije sa institucijama Kosova, dovodi u pitanje saradnju".

"Vlada je uvek prema evropskim standardima podržavala institucije pravde. I ovom prilikom poštuje zakonske procedure, pravosudne organe i ljudska prava. Vlada zahteva da procesi koji imaju uticaja na javno mjenje i na prošlost naše oslobodilačke borbe budu transparentni u odnosu na domaće institucije i javno mjenje", kaže se u saopštenju kosovske vlade.

U saopštenju se konstatuje da "neočekivano ponašanje, bez upoznavanja i koordinacije sa institucijama Kosova, dovode u pitanje saradnju".

"Vlada Kosova veruje u pravičnu borbu OVK, koja se odvijala prema međunarodnim standardima", kaže se u saopštenju.

Euleksov sudija iz Okružnog suda u Prištini odredio je pritvor u trajanju do mesec dana četvorici optuženih za slučaj ratnog zločina u Klečki - bivšem komandantu OVK LJimaju i njegovim nekadasnjim saborcima iz OVK Naseru Krasnićiju, Nedžimu Krasnićiju i Naseru Šalji.

Masakr u Klečki bio je masovno ubistvo 22 civila srpske nacionalnosti u blizini sela Klečka, u julu 1998, koje su pripadnici OVK kidnapovali, likvidirali streljanjem, a kasnije i spalili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track