Najnovije vesti

Rogozin: Srbija može da računa na Rusiju
Foto: Preent Screen

Rogozin: Srbija može da računa na Rusiju

Politika
Ruski vicepremijer ocenio odnose između Rusije i Srbije kao veoma prijateljske i preneo pozdrave predsednika RF Vladimira Putina i predsednika Vlade Dmitrija Medvedeva

BEOGRAD - Potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin preneo je danas u Beogradu srpskom državnom vrhu da Srbija može da računa s podrškom Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina, da je zvanična Moskva u novim srpskim vlastima vidi pouzdanog i ozbiljnog parthnera i da ima i želju i novac da ulaže u Srbiju.

Rogozin je takođe najavio skoro potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu i procenio da će posle realizacije dogovorenog u vojno-odbrambenoj sferi "Srbija postati jača država i to toliko jača da će svako prvo morati da razmisli pre nego što upotrebi oružje protiv nje".

Rogozin se sastao sa predsednikom Srbije Tomislavom NIkolićem, premijerom Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem i predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.

Na sastanku sa predsednikom Nikolićem on je preneo da su ruski organi i zvanično odobrili Srbiji kredit pod povoljnim uslovima.

Predsednik Srbije je istakao da je Srbija izuzetno zainteresovana za saradnju sa Rusijom u brojnim oblastima, a da će uskoro projekat „Južni tok" potpuno povezati dve zemlje.

Nikolić je izneo težnju da se, osim na polju energetike, posebno unapredi saradnja Srbije i Rusije i u namenskoj industriji, ali i u drugim granama privrede.

On je takođe rekao da Srbija vodi politiku vojne neutralnosti i da će zbog toga uskoro biti upućena naša parlamentarna delegacija u Parlamentarnu skupštinu Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), pošto Srbija već ima svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini NATO.

Rogozin je odnose između Rusije i Srbije ocenio kao veoma prijateljske i iskoristio priliku da prenese pozdrave predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i predsednika Vlade, Dmitrija Medvedeva.

Ruski vicepremijer se sastao sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem, na kojem je ocenjeno da se saradnja dve zemlje značajno unapređuje i potvrđeni stav da "rešavanje problema u južnoj pokrajini mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom".

Dačić i Rogozin su razmotrili mogućnosti većeg prisustva ruskih investicija, privrede i banaka u Srbiji, kao i zajednički nastup kompanija obe zemlje na tržištu.

Konstatovano je da je važan korak u ekonomskoj saradnji projekat Južni tok, koji bi trebalo da bude izgrađen do 2016. godine.

Ruski zvaničnik je na konferenciji za novinare posle sastanka sa Vučićem istakao da je zvanična Moskva u novim srpskim vlastima dobila "pouzdanog i ozbiljnog partnera", te da je Rusiji potrebna jaka Srbija koja će zastupati svoje pozicije.

"Rusija je sa vama, Putin je sa vama, potrebna nam je jaka Srbija koja će zastupati svoje stavove", rekao je Rogozin.

Rusija, sa svoje strane, "ima i želju i novac da ulaže u Srbiju i verujem da naš "brak" neće biti samo iz interesa, nego i iz ljubavi", precizirao je Rogozin.

Rogozin je, govoreći o saradnji Srbije i Rusije u vojno-odbrambenoj sferi, rekao da su postignuti prvi konkretni rezultati i da se nada da će posle realizacije dogovenog "Srbija postati jača država i to toliko jača da će svako prvo morati da razmisli pre nego što upotrebi oružje protiv nje".

On je ponovio da Moskva i dalje podržava Srbiju kada je reč o zaštiti teritorijalnog integriteta i celovitosti i podsetio da je međunarodno pravo zasnovano na dva principa: zastiti teritorijalnog integriteta i pravu na samoopredeljenje, ali da je prvi princip važniji.

"Pravo na samoopredeljenje se uvažava samo u jednom slučaju, a to je kada postoji pretnja genocidom ili uništenjem neke konkretne nacije i samo tada ono može da prevlada prvi princip. Pitam zato: ko je 2008. ugrožovao Albance, ko konkretno? U Beogradu je na vlasti bila vlada koja je postigla kompromis oko Kosova, MIlošević je bio već uklonjen. Zašto je onda doneta odluka o priznanju Kosova", upitao je Rogozin.

On je naglasio da je sa ruske tačke gledišta to predstavljalo akt nasilja

Rogozin je istakao da će Rusija nastaviti da podržava Srbiju na tom planu ne samo zato što je njen prijatelj i ne zato što je advokat Srbije, već zato što zastupa međunarodno pravo.

Na pitanje kako gleda na težnju Srbije ka članstvu u EU i odnose Srbije i Rusije on je rekao da između članstva Srbije u EU i strateškog partnerstva sa Rusijom nema konflikta interesa i da Srbija može da bude "partner i EU i Rusiji".

Vučić je naveo da će pregovarački timovi dve zemlje predstaviti javnosti 1. februara 2013. godine analizu mogućnosti za njeno unapređenje i istakao da Srbija u Velikoj Plani gradi fabriku, koja će biti gotova do kraja godine i koja će proizvoditi borbena oklopna vozila.

"Ta vozila izvoziće se u Keniju i Bangladeš. Radi se na tome da Rusija proizvodi šasiju i karoseriju a mi sve ostalo za ta vozila. Do juna 2013. zapošljavaće 130 zaposlenih", izjavio je Vučić.

On je takođe istakao da saradnja s Rusijom nije prepreka Srbiji na putu evrointegracija, niti je bilo ko tražio od Srbije da odustane od trgovinskog sporazuma sa Rusijom.

Rogozin se sastao i sa predsednik Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem, koji mu je preneo zahvalnost za pomoć u rešavanju pitanja KiM i tom prilikom ponovio da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost južne pokrajine.

Stefanović je takođe izrazio spremnost da Skupštine kroz zakonodavnu aktivnost pruži podršku unapređenju saradnje dve zemlje.

Ruski zvaničnik se interesovao za stav povodom poziva za učešće u statusu posmatrača delegacije Narodne skupštine pri ODKB, a Stefanović je obavestio gosta da je uputio formalnu inicijativu nadležnom Odboru za formiranje takve delegacije.

 

Hoće li Srbija priznati "bezobrazluk iz 2008"?

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Ruske Vlade Dmitrij Rogozin poručio je danas u Beogradu da Srbija treba da razmisli da li je u njenom interesu da zarad prijema u Evropsku uniju prihvati priznavanje kosovske nezavisnosti, odnosno, kako se izrazio, "bezobrazluka iz 2008. godine".

Rogozin je u razgovoru s predstavnicima državnog vrha Srbije rekao da je suvereno pravo Srbije da odlučuje o tome da li će priznati Kosovo kao nezavisnu državu.
"To je vaša suverena odluka. Rusija će, kao vaš prijatelj, prihvatiti vašu odluku", rekao je on.

Rogozin je istakao da zvanična Moskva ostaje kritična prema priznanju nezavisnosti Kosova.

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...