Srbi ostaju na Jarinju do pisane garancije Vlade
Foto: Beta

Crno na belo

Srbi ostaju na Jarinju do pisane garancije Vlade

Politika -
Potrebno je da to ne budu samo usmene, već pisane garancije kako bi bili sigurni šta podrazumeva integrisani prelaz, vezano za lične karte, registarske tablice i carinu, kaže Dragiša Vasić

JARINJE - Predsednik opštine Leposavić Dragiša Vasić izjavio je danas da će Srbi ostati na Jarinju dok od državnog vrha ne dobiju pisane garancije u vezi toga kako će funkcionisati budući integrisani prelazi na severu Pokrajine.Predsednici četiri opštine sa severa Kosova jedinstveni su u stavu da se na Jarinju ostane dok se ne dobiju pisane garancije šta podrazumeva integrisani prelaz, rekao je Vasić, podsećajući da je o tim garancijama bilo reči na nedavnom sastanku predstavnika lokalne samouprave sa predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem.

"Potrebno je da to ne budu samo usmene, već pisane garancije kako bi bili sigurni šta podrazumeva integrisani prelaz, vezano za lične karte, registarske tablice i carinu", rekao je Vasić.

Vasić je dodao da Srbi očekuju da ih neko od predstavnika vlade, pre svega šef pregovaračkog tima u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine Dejan Pavićević i direktor Kancelarije za Kosovo i metohiju Aleksandar Vulin, upoznaju sa situacijom tokom pregovora vezanim za primenu integrisanih prelaza.

Predsednici lokalnih samouprava sa severa Kosova uputili su sinoć pismo predsedniku i premijeru Srbije zatraživši sastanak na kome bi im objasnili šta je dogovoreno u najnovijim pregovorima sa Prištinom u Briselu o integrisanom upravljanju prelazima.

Oni tvrde da ono što je šef beogradskog tima u tehničkom dijalogu Dejan Pavićević izneo u medijima kao proceduri dogovorenoj o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, "nije u skladu sa nalozima koje je dobio od predsednika i premijera posle sastanka s čelnicima opština sa severa Kosova i Metohije 28. novembra u Beogradu".

Oni očekuju da predsednik i premijer odrede "način i mesto kako bi odbornicima i rukovodstvu opština preneli i objasnili šta je postignuto u najnovijim pregovorima u Briselu", a što se odnosi kako navode, na primenu Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na Jarinju i Brnjaku.

Na Jarinje jutros je došao i potpredsednik SRS Nemanja Šarović kako bi dao podršku Srbima koji se od juče nalaze na mestu gde bi trebalo da bude izgrađen integrisani prelaz između Kosova i centralne Srbije.

Šarovića i funkcionere SRS dočekali su odbornici radikala koji su zastupljeni u lokalnim skupštinama na severu Kosova.

Radovi na integrisanom prelazu Jarinje na severu Kosova nisu nastavljeni ni danas, jer su Srbi koji se protive njegovoj izgradnji i dalje na toj lokaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track