Eštonova Dačiću i Tačiju: Pa vi sada radite protiv mene

Briselska trojka

Eštonova Dačiću i Tačiju: Pa vi sada radite protiv mene

Politika -
Ja sam njoj tad rekao - pa tražili ste normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, dajte sad i pare", preneo je Dačić, zaključivši da "taj stav nikako da uđe i u zaključke dijaloga".

BRISEL- Srpski premijer Ivica Dačić objasnio je u Briselu da je u dijalogu Beograd-Priština bilo i potpuno novih zamisli, uključujući njegov predlog da se izgradi autoput Priština-Niš, što je prihvatio kosovski premijer Hašim Tači.

Tači je, dodao je Dačić na forumu o Zapadnom Balkanu u Briselu, onda rekao da za taj projekat treba tražiti sredstva od Evropske unije, na šta je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, koja učestvuje u dijalogu, uzvratila: "Pa, vi sad radite protiv mene".

"Ja sam njoj tad rekao - pa tražili ste normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, dajte sad i pare", preneo je Dačić, zaključivši da "taj stav nikako da uđe i u zaključke dijaloga".

Na pitanje učesnika u raspravi da objasni da li bi njegov predlog o stvaranju Balkanskog saveta, po uzoru na Nordijski savet, značio da u takvu strukturu treba da uđe i Turska, Dačić je odgovorio potvrdno. Srpski premijer je rekao da Turska igra dobru ulogu u odnosima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

On je dodao da je povoljne utiske stekao nedavno u Istanbulu kad je razgovarao s turskim predsednikom Abdulahom Gulom i premijerom Redžepom Erdoganom.

Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je da je ljut na Hrvatsku zato što veliča zločine nad Srbima u operaciji "Oluja", a ne zbog toga što je Haški sud oslobodio hrvatske generale optužbe za proterivanje i ubistva srpskih civila.

Dačić je to rekao odgovarajući na pitanje u raspravi, naglasivši da je bez presedana u međunarodnom pravosuđu to što je Haški sud u drugostepenoj odluci, uz iste dokaze, potpuno oslobodio krivice Gotovinu koji je bio osuđen na 20 godina zatvora. Dvesta hiljada srpskih izbeglica se nisu vratili u svoje domove u Hrvatsku, a, ukazao je srpski premijer, hiljadu Srba je ubijeno u toj operaciji hrvatske vojske i policije.

Skup "Napredak Balkana - u bitki za prevazilaženje posledica krize" nastavlja se raspravama o mogućnostima za razvoj poslova i energetike. Na skupu će govoriti i evropski komesar za proširenje Štefan File.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja