DOŽIVOTNI: Čanak ponovo predsednik LSV
Foto: Tanjug

Kongres

DOŽIVOTNI: Čanak ponovo predsednik LSV

Politika -
Tražimo da se sa Vojvodinom razgovara da se ne bi pregovaralo. I sve ovo više ne molimo nego zahtevamo", poručio je lider stranke

NOVI SAD - Nenad Čanak danas je ponovo izabran za predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), stranke na čijem je čelu od njenog osnivanja, 1990. godine.

Na Kongresu stranke za Čanka je glasalo 985 delegata, 79 je bilo protiv a 24 listića su bila nevažeća. Čanak je bio jedini kandidat za mesto predsednika stranke.

Na Kongresu LSV u Master centru Novosadskog sajma učestvuje više od 1.000 delegata iz cele Vojvodine. Čitav Master centar okićen je velikim brojem zastava Vojvodine i stranačkim zastavama LSV.

Kandidati za tri potpredsednička mesta su Branislav Bogaroški, Aleksandar Jovanović, Đorđe Stojšić, Olena Papuga, Tibor Vaš i Maja Timotijević. Za Glavni odbor ima 75 kandidata, a biraju se i Nadzorni odbor i komisije.

Čanak: Zbog kafanskog incidenta ja sam sinonim za batinaša

Predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je danas da je svoj mandat poslanika u Skupštini Srbije vratio iz revolta zbog odnosa republičkog parlamenta i njegovog rukovodstva prema situaciji u kojoj se našao. "Jedan banalni kafanski incident pretvorio se u to da sam ja sinonim za batinaša u ovoj zemlji samo zato što sam uradio stvar koju bi svaki vaspitan čovek uradio, ako ima zrno časti. Ja u toj Skupštini neću da sedim. To je uništavanje parlamentarizma kao takvog", rekao je Čanak novinarima. On je rekao da su Vojvodini "izbili zube" u poslednjih 20 godina. "Ali ozubatiće, verujte mi. Više moliti nećemo", poručio je Čanak.

Razgovarati, da se ne bi pregovaralo sa Vojvodinom

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da sa Vojvodinom mora da se razgovara da se ne bi pregovaralo.

"Tražimo da se sa Vojvodinom razgovara da se ne bi pregovaralo. I sve ovo više ne molimo nego zahtevamo", poručio je Čanak na devetom redovnom izbornom Kongresu stranke, koji se održava pod motom "Prvo, Vojvodina. Novi početak".

Delegati su jednoglasno usvojili Čankov izveštaj o radu."Pošto su Vojvodini oduzeta prava, onda moramo da se borimo. Moramo da živimo za Vojvodinu, za svoja ubeđenja, za državu Srbiju. Nama ne treba druga država, već drugačija Srbija", kazao je Čanak.On je poručio da se mora zaštititi "vojvođanska civilizacija" i njene tekovine: višejezičnost, nacionalna i verska tolerancija, vladavina prava i najoštrije kažnjavanje širenja mržnje i netrpeljivosti."Tražimo da Vojvodina bude obeštećena za sve za šta je oštećena, tražimo zakonodavnu, sudsku, izvršnu vlast", rekao je Čanak.

Čestitke delegatima kongresa poslao je i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, kao i nekoliko poslanika tog parlamenta i predstavnici Evropske slobodne alijanse. Čestitke je uputio i predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, predstavnici Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Gosti na kongresu su bili predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać, potpredsednik Liberalno-demokratske partije Dušan Mijić, potpredsednica Demokratske stranke Vesna Martinović, predstavnici Vojvođanske akademije nauke i umetnosti.

Gosti iz regiona bili su predstavnici Demokratske partije socijalista Crne Gore, Istarskog demokratskog sabora, Liste za Rijeku, Nove socijaldemokratske partije Makedonije. Kongresu je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovović, kao i predstavnici ambasada SAD, Francuske, Turske, Kine i Angole.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track