KIPARSKA PLJAČKA: Ko je Mišku dao naše pare

Krađa ili pranje

KIPARSKA PLJAČKA: Ko je Mišku dao naše pare

Politika -
Gazda "Delte" je 1998. godine mogao legalno da prebacuje pare, a to što je nastavio posao preko državnih ofšor firmi znači da je novac naš ili su se prale pare od šverca

BEOGRAD - To što je država Srbija firmama Miroslava Miškovića na Kipru 1998. godine uplatila 23 miliona evra, kada su već bile ukinute sankcije UN, znači ili da su vlasniku "Delte" poklonjene narodne pare ili da je neko prao novac, piše dnevni list San!Ovo za San tvrdi srpski biznismen Predrag Đorđević sa Kipra. On je u Nikoziji dugo vodio spor za povraćaj novca koji mu je greškom oduzet jer je bio pomešan sa parama koje je Srbija u vreme sankcija iznosila na Kipar. Njegov slučaj se sada nalazi pred Evropskim sudom u Strazburu, a Đorđević ima ogromnu dokumentaciju iz svoje privatne arhive i istrage haškog tužilaštva.

Upitan ko je od srpskih tajkuna najviše novca izneo na Kipar, odgovara kao iz topa: - Pa Mišković! Njegova firma "Hemslejd" je dobijala pare preko računa Popular banke i Beogradske banke IBU na Kipru, a Delta banka preko Beogradske banke IBU. Ali to što je Mišković primao novac sa računa državnih ofšor firmi čak i 1998. godine znači ili da su pare bile državne ili da su stečene nezakonito - ističe Đorđević. On podseća da su već 1995. godine ukinute sankcije UN i da su firme mogle legalno da posluju.San je u četvrtak objavio dokumenta iz kojih se vidi da je država Miškovićevim firmama "Hemslejd" i Delta banka za manje od sedam meseci 1998. godine uplatila na Kipru 23 miliona maraka.

- Mišković je imao Delta banku u Beogradu, koja je mogla direktno da uplaćuje novac Delta banci na Kipru ili "Hemslejdu". Nema logike da je novac 1998. godine primao preko državnih ofšor firmi "Anteksol" i "Braunkort", osim ako se nisu prale pare. To znači da novac nije njegov ili je zarađen nekim švercom! U to vreme uglavnom su se švercovale cigarete - napominje Đorđević.Po pitanju "izgubljenih" kiparskih para, on tvrdi da bi Srbija mogla "već sutra da vrati 700 miliona evra"!

- I to samo prema dokumentaciji koju ja posedujem. Tragovi novca su jasni, ali jedino država može da pokrene postupak. U pitanju je novac prebacivan preko računa "Braunkorta". Razgovarao sam sa zvaničnicima EU o tome i rekli su mi da je Srbija ta koja mora da pokrene postupak. Rekli su mi: "Morate vi da potražujete taj novac, ne možemo mi da to radimo u vaše ime" - prenosi ovaj biznismen.Đorđević tvrdi da je sve vreme najveći kočničar da se ovo izvede bio aktuelni ministar finansija Mlađan Dinkić, koji je kao guverner "sprečio da se dođe do tragova novca".- U ovoj vladi je to najverovatnije i ministar inostranih poslova Ivan Mrkić. U ono vreme bio je ambasador SRJ u Nikoziji, komunicirao je sa Borkom Vučić, direktorkom Beogradske banke COBU na Kipru i bio upoznat o svemu - ističe Đorđević.

Tužilaštvo Haškog tribunala dostavilo je 19. novembra 2003. godine Republičkom tužilaštvu Srbije pet kompakt-diskova sa materijalom iz istrage o finansijskim malverzacijama Miloševićevog režima. Gro tog materijala odnosi se na iznošenje novca na Kipar. U to vreme republički tužilac bio je Đorđe Ostojić, a ministar pravde Vladan Batić. Sada pokojni Batić je 2004. godine podneo kopije tih dokumenata tužilaštvu "kako ne bi završili u fioci".

Na kraju treba podsetiti da je bilo dosta priča da su "Hemslejd" i "Delta" osnovani parama Zajma za preporod Srbije. Pričalo se i da je "Delta" bila zapravo Miloševićeva firma koju je vodio Mišković, ali se Mišković nakon 5. oktobra napravio lud i preuzeo kompaniju svoga prijatelja. Miškovićeva zvanična titula je predsednik kompanije "Delta holding", a vlasnik je "Hemslejd" sa Kipra. O tome ko je vlasnik "Hemslejda" nemoguće je dobiti podatak jer je ta firma iz ofšor zone.

Dinkić: Bio sam samo asistent

Na pitanje da li zna da je 1998. godine u periodu od sedam meseci prebačeno 23 miliona maraka na račune Miškovićevih kiparskih firmi "Hemslejd" i Delta banka, ministar finansija Mlađan Dinkić je za San rekao da ne zna.

- Nemam taj podatak, a i 1998. godine sam bio asistent na fakultetu i nisam se time bavio.A da li ste nekad videli ili čuli za taj podatak?- Postoje istražitelji koji se time bave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track