UZEO PARE: Za Miškovića radio i Dulić?

Ko je sve bio na Deltinoj sisi

UZEO PARE: Za Miškovića radio i Dulić?

Politika -
Policija istražuje da li je bivši ministar pomogao vlasniku „Delte“ da proda stanove u Belvilu donošenjem zakona o konverziji

BEOGRAD - Je l’ ti to tako i u Subotici?Policija istražuje ko je od političara uzeo novac - između 30.000 i 50.000 evra - od Miroslava Miškovića, a tokom istrage došli su i do imena Olivera Dulića, bivšeg ministra za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje. Kako saznaje Kurir, postoji sumnja da je Dulić progurao Zakon o planiranju izgradnje, odnosno zakon o konverziji zemljišta - plaćanje naknade za pretvaranje prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine, kojim je stopirano tržište građevine, sve da bi omogućio Miškoviću da rasproda stanove u Belvilu!- Plan je bio da se većina investitora povuče i tako na tržištu ostavi samo Miškovićev Belvil - kaže izvor Kurira iz MUP.Najbogatijem Srbinu, koji je ovaj kompleks zidao koristeći i 100 miliona evra Darka Šarića, o čemu je Kurir ranije pisao, tako je omogućeno da rasproda hiljade metara kvadratnih stanova.Policija istražuje da li je Dulić za donošenje ovog spornog zakona uzeo novac. Inače, Belvil ima 14 stambenih i dve poslovne zgrade, od čega 333 lokala i 1.858 stanova. Cena kvadrata u Belvilu je u jednom trenutku iznosila 1.800 evra, ali je kasnije pala na oko 1.250 evra.Ukupna površina objekata u naselju je oko 200.000 metara kvadratnih, a na oko 22.000 metara kvadratnih prostire se poslovni prostor, što znači da su stanovi raspoređeni na oko 178.000 metara kvadratnih. Dakle, Mišković je od prodaje stanova mogao da zaradi od 222.500.000 evra (ako su stanovi prodati po ceni od 1.250 evra po kvadratu) do 320.400.00 evra (ako su stanovi prodati za 1.800 evra po kvadratu), ali još nije prodato oko 300 stanova.

Dulić: Zakon o konverziji bio je protiv tajkunaOliver Dulić kaže da su apsolutno neistinite i smešne optužbe da je zakon o konverziji donet da bi srpski tajkuni uvećali svoje bogatstvo.- To je bio antitajkunski zakon, pa mene su tajkuni napadali zbog te konverzije! Tada sam pravio naselje Stepa Stepanović, u kojem je kvadrat bio 40 odsto jeftiniji nego u Belvilu. I kome sam ja učinio to uslugu - državi ili tajkunima? Zakon je donet da bi oni koji su kupovali firme radi jeftinog građevinskog zemljišta, a ne radi proizvodnje imali obavezu da državi plate vrednost tog zemljišta.Na pitanje da li je od Miškovića uzeo novac, Dulić je rekao:- To su gluposti. Nisam uzeo novac od Miškovića, kao što nisam uzeo novac od bilo koga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track