STIGLI DO VRHA: Istraga i protiv Cvetkovića

Muljanje u Agenciji za privatizaciju

STIGLI DO VRHA: Istraga i protiv Cvetkovića

Politika -
Policija i tužilaštvo ispituju ulogu bivših direktora Agencije za privatizaciju Mirka Cvetkovića i Miodraga Đorđevića u spornim prodajama državnih preduzeća

Tužilaštvo za organizovani kriminal istražuje ulogu bivšeg premijera Mirka Cvetkovića i Miodraga Đorđevića u spornim privatizacijama, piše dnevni list San. Cvetković i Đorđević bili su direktori Agencije za privatizaciju između 2002. i 2006. godine, kada je izvršena većina od 24 sporne privatizacije čije je ispitivanje tražila Evropska unija.Naša saznanja posredno je potvrdio i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vladimir Božović.- Uprava kriminalističke policije nastaviće da preispituje sporne privatizacije u Srbiji, ali i ulogu Agencije za privatizaciju u njihovoj realizaciji. U Srbiji je privatizovano 1.200 preduzeća, a polovina ugovora je zbog neispunjenja obaveza od strane kupca raskinuta. U nastavku borbe protiv korupcije preispitaće se sve sporne privatizacije, a ne samo one 24 koje su prioritet. Ono što najviše interesuje građane jeste ko se besramno bogatio dok je Srbija siromašila - rekao je Božović.Glavnu ulogu u svim, pa tako i u privatizacijama koje se trenutno ispituju, imala je Agencija za privatizaciju, na čijem čelu se od njenog osnivanja 2001. godine promenilo čak sedam direktora.Najveći broj od 24 sporne privatizacije izvršen je od 2002. do 2006, kada su na mestu direktora Agencije bili Mirko Cvetković i Miodrag Đorđević. U vreme dok je Cvetković vodio privatizaciju prodati su "Sartid", "Jugoremedija", "Tehnohemija", "Šinvoz", "Srbija turist" i "Putnik", preduzeća čije ispitivanje prodaje zahteva EU. Za vreme direktorovanja Miodraga Đorđevića privatizovani su "C market", Luka Beograd, Nacionalna štedionica, "Zastava elektro", Veterinarski zavod i "Srbolek".Zoran Stojiljković, predsednik Agencije za borbu protiv korupcije, i Nemanja Nenadić, direktor Transparentnosti, očekuju objašnjenje za mešanje države u prodaju "C marketa" i "Pekabete" Miroslavu Miškoviću i od bivšeg premijera Vojislava Koštunice i ministra za privatizaciju Predraga Bubala.Prema Stojiljkovićevim rečima, trgovina političkim uticajem je najteže dokaziva.- Ukoliko su istinite tvrdnje da se pribavljaju dokazi iz inostranstva, kao i mogućnost pojavljivanja svedoka saradnika, očekuje se da istraga o prodaji "C marketa" ide i do najviših državnih funkcionera iz nekadašnje vlade. Savet je posumnjao da je sam premijer Koštunica inicirao potpisivanje "memoranduma o razumevanju" između Miškovića i tadašnjeg direktora "C marketa" Slobodana Radulovića - navodi Stojiljković.On je uveren da će prodaja ovog trgovinskog lanca biti do tančina proverena.- Čak i ako izostane sudska osuda, jasno je da će odgovorna stranka pretrpeti štetu, baš kao i Mišković, kojem je poslovni ugled narušen. Očekujem da istraga odgovori na pitanje da li je Mišković nekim političarima ili strankama uplaćivao novac, te da bi u tom slučaju moglo da bude i novih hapšenja, a kazna bi mogla da ide i do pet godina zatvora - navodi Stojiljković.

Nenadić: Sve funkcionere na informativni razgovor

Direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić smatra da je ova Miškovićeva kupovina "komplikovan slučaj".- Bode mi oči to što su ljudi iz državnog vrha, iz same vlade, bili uključeni u pregovore i odluku o tome ko će kupiti akcije "C marketa". Mora se utvrditi da li je bilo prekoračenja ovlašćenja, da li je nekome naneta šteta ili je nekom drugom omogućeno da ostvari korist... Očekujem da svi bivši funkcioneri budu pozvani na informativni razgovor. Ako je bilo zloupotreba, onda bi tu bilo materijala i za postupanje po krivičnom zakonu - rekao je Nenadić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track