Nikolić opoziciji: Ujedinimo se za Kosovo!

Predsednik Srbije sa liderima opozicije

Nikolić opoziciji: Ujedinimo se za Kosovo!

Politika -
Predsednik Nikolić liderima opozicije predstavio Nacrt platforme o KiM. Đilas i Jovanović kritikovali dokument, dok je za Koštunicu i Pastora prihvatljiv

BEOGRAD - Da se Srbi slože.Predsednik Srbije Tomislav Nikolić održao je juče odvojene sastanke sa liderima opozicije o Nacrtu platforme za Kosovo i Metohiju. On je rekao da je oko tog pitanja potrebno postići najširi mogući konsenzus svih relevantnih političkih faktora.- Platforma se bazira na očuvanju teritorijalne celovitosti Srbije, srpskog naroda koji živi na Kosovu u Metohiji, kao i srpskih crkava i manastira - kazao je Nikolić.Predstavnici opozicije su nakon sastanka izneli dosta primedaba na račun dokumenta, a konačan stav će dostaviti nakon detaljne analize.Lider DS Dragan Đilas rekao je da je platforma populistička i nerealna. On je zamerio što platforma sadrži i predlog za prekid tehničkog dijaloga sa EU, što bi značilo prekid evrointegracija i odlaganje datuma za pregovore.Predsednik DSS Vojislav Koštunica kazao je da je iz platforme nejasno da li će autonomija Srba biti u okviru Kosova kao srpske pokrajine ili kao nezavisne države. Kako je naglasio, za DSS je važno da se jasno definiše ustavnopravna veza Kosova i Srbije, ali i poštovanje sporazuma Beograda i Prištine.Lider LDP Čedomir Jovanović najavio je da će ta stranka teško podržati platformu jer „model Republike Srpske ili Katalonije nisu prihvatljivi za KiM“.A lider SVM Ištvan Pastor rekao je da je ta stranka spremna da podrži platformu ako ona „uvažava realnost na terenu“.

13:05 počeo razgovor sa Koštunicom
13:05 počeo razgovor sa Koštunicom

14:00 s platformom upoznat i Jovanović
14:00 s platformom upoznat i Jovanović

Šta piše u platformi ♦ Autonomija za sve srpske opštine na Kosovu, po ugledu na Kataloniju.♦ Autonomijom obuhvaćene i Gračanica i Štrpce.♦ AP KiM bi najvišim pravnim aktom bila proglašena demilitarizovanom zonom. Jedine legalne oružane snage bili bi pripadnici policije Kosova i Autonomne policije Zajednice srpskih opština KiM, koja bi bila njen integralni deo.♦ Garant bezbednosti i statusa demilitarizovane zone AP KiM mogle bi da budu oružane snage EU (EUROCORPS), Vojska Srbije i Vojska Albanije.♦ Srpska strana predlaže i formiranje dvodomne skupštine AP KiM, u kojoj bi gornji dom bio dom regiona i verskih zajednica, a donji dom građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track