Jeremić: Svetu potreban zajednički međunarodni pristup

Jeremić: Svetu potreban zajednički međunarodni pristup

Politika -
Sprečavanje konflikata, dugoročni mir i stabilnost, kao i održivi razvoj jedino mogu biti ostvareni integrisanim međunarodnim pristupom, ocenio predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić

NJUJORK - Sprečavanje konflikata, dugoročni mir i stabilnost, kao i održivi razvoj jedino mogu biti ostvareni integrisanim međunarodnim pristupom, ocenio je predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) Vuk Jeremić na poslednjoj radnoj sednici Skupštine u 2012.godini, ističući da su evidentne ogromne razmere ovog izazova.

On je podsetio da je Generalna skupština od početka 67. zasedanja usvojila 193 rezolucije i 55 odluka. Prema rečima Jeremića, najvažnije se odnose na humanitarne akcije, ljudska prava, slobodu veroispovesti i uverenja, suzbijanje netolerancije i jačanje procesa razoružanja u svetu.

Pitanje koje je možda privuklo najveću pažnju jeste istorijsko glasanje 29. novembra o davanju Palestini statusa države posmatrača ne-članice, ocenio je Jeremić i ponovo apelovao na mir na Bliskom istoku.

On je podsetio da je kao glavnu temu 67. zasedanja označio rešavanje međunarodnih sukoba mirnim putem i naglasio da su u vremenu velikih previranja širom sveta očigledne ogromne razmere ovog iskušenja. Ispunjavanje Milenijumskih ciljeva razvoja mora ostati u središtu naše zajedničke vizije sveta napretka, mira i jednakosti, istakao je Jeremić.

Održivi razvoj je pitanje od najveće važnosti za čovečanstvo, rekao je Jeremić i najavio da će, u nastavku 67.zasedanja, prioritet biti saradnja sa G20 i uspostavljanje međuvladine saradnja za definisanje efikasne finansijske strategije. "Verujem da Generalna skupština, koja počiva na principu jednakosti suvereniteta, može da bude jedinstvena platforma za razumenu stavova i informacija o zajedničkim ekonomskim brigama", naglasio je Jeremić. On je najavio da će organizovati tematske debate o jačanju dijaloga između G20 i ostatka sveta, socijalnoj nejednakosti, partnerstvu sa Organizacijom američkih država, ulozi međunarodnog krivičnog sudstva u procesu pomirenja, saradnji sa UNESKO i kulturi i razvoju.

Jeremić je dodao da će biti održane i rasprave o rešavanju sukoba u Africi, klimatskim promenama, "zelenoj energiji" i jačanju koordinacije u borbi protiv trgovine ljudima. Cilj svih ovih rasprava je i revitalizacija Generalne skupštine, koja mora konstantno da radi na sprovođenju svojih odluka, što je suštinski princip multilateralizma 21.veka.

"Kao predsednik, nastaviću da ohrabrujem veću transparentnost u našem radu, kao i efikasno korišđenje vremena u sredstava za ostvarivanje zajedničkih ciljeva", rekao je Jeremić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track