Novi protesti privrednika sa severa Kosmeta
Foto: Beta

Zbog carina

Novi protesti privrednika sa severa Kosmeta

Politika -
Blokade su najavljene za ponedeljak, sredu i petak u terminu od 10 do 12časova kod prelaza Jarinje i Brnjak, u Zvečanu na dve lokacije i na jednoj lokaciji u Kosovskoj Mitrovici

KOSOVSKA MITROVICA - Privrednici sa severa Kosova najavili su za ponedeljak dvočasovne blokade putnih pravaca u ovom delu Kosova, nezadovoljni dogovorom u Briselu o carinama.

Privrednici su, kako su rekli na zajedničkom sastanku prošlog petka u Kosovskoj Mitrovici, nezadovoljni postignutim dogovorima u Briselu uz tvrdnju da bi njihova primena dovela do povećanja cena robe na severu i moguće nestašice.

Jedan od privrednika Radoš Petrović izjavio je da je najveća zamerka na dogovor deo koji se odnosi na uvoz akcizne robe preko Jarinja, gde se može uvesti roba do 3,5 tone u koju ulazi i težina transportnog vozila.

Blokade su najavljene za ponedeljak sutra, sredu i petak u terminu od 10 do 12časova kod prelaza Jarinje i Brnjak, u Zvečanu na dve lokacije i na jednoj lokaciji u Kosovskoj Mitrovici.

Kako su rekli, u to vreme neće raditi ni radnje u opštinama na severu Kosova.

Na integrisanom prelazu Jarinje u četvrtak je zvanično počeo da važi dogovor radnih grupa Beograda i Prištine o naplati carine na ovom prelazu prema kojem vozila sa robom na koju se ne plaća akciza mogu bez carinjenja da ulaze na sever Kosova, kao i akcizna roba do tri i po tone.

Na prelazu Jarinje kosovska i Euleks carina pregledaju dokumentaciju o robi koja se prevozi, ali isključivo radi statistike, a ne radi carine.

Država Srbija će poštovati sve što je dogovoreno do datuma kada je dogovoreno u vezi s integrisanim upravljanjem prelazimima (IBM) na administrativnoj liniji sa Kosovom, izjavio je u Leposaviću direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

On je u sredu, posle razgovora s privrednicima sa severa Kosova, rekao novinarima da "potpuno razume" njihovo nezadovoljstvo u vezi naplate carine na administrativnim prelazima, po sporazumu dogovorenom u Briselu i pozvao privrednike da pomognu našim ekspertskim grupama u budućim dogovorima o toj problematici kako bi zajednički došli do najboljeg rešenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja