Promena platforme: Rezolucija pred poslanike
Foto: KURIR

Kurir otkriva šta se menja

Promena platforme: Rezolucija pred poslanike

Politika -
Predsednik će izmeniti sporni princip „ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori“, umesto toga će pisati da se dijalog s Prištinom nastavlja, ali da osnov bude platforma o KiM

BEOGRAD - Kompromis.Platforma o Kosovu koju je izradio predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa svojim saradnicima neće se suštinski menjati, ali će svakako ići pred poslanike, saznaje Kurir!Kako objašnjava naš izvor iz vrha vlasti, predsednik Nikolić je spreman da neke delove izmeni.- Platforma i glavni principi u njoj ostaju isti, biće nekih modaliteta, uglavnom tehničke prirode. Nikolić nema nameru da odustane od toga da je celo Kosovo, dakle, sa obe strane Ibra, suštinska autonomija u okviru države Srbije - kaže naš sagovornik i dodaje:- Promeniće se princip „ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori“, što je princip dve Nemačke. Umesto toga, biće uneto da se tehnički dijalog s Prištinom nastavlja, ali da osnov za svaki naredni dogovor bude platforma. Dakle, nema prekida pregovora, što je bila jedna od glavnih zamerki.Nikolić će pristati i da se odustane od toga da vojske Srbije, Albanije i EU budu garant stabilnosti u demilitarizovanoj zoni na KiM.- I o tome se polemisalo, pa će se i ta stavka izbaciti, iako je ideja predsednika bila da se Albancima na KiM ponudi ustupak da garant bude vojska Albanije, njima bliska, pošto svoju nemaju niti mogu da imaju. I što je najvažnije, platforma će ići u parlament na glasanje, ali u drugom obliku, u vidu rezolucije - propratnog dokumenta u skladu s platformom. Rezoluciju ne može da predloži predsednik, već Vlada Srbije - kaže naš izvor.

Prihvataju ideju KoštuniceNikolić je, kako saznajemo, spreman da prihvati sugestiju lidera DSS Vojislava Koštunice.- Koštunica je tražio da u platformi samo stoji formulacija „ustav Kosova“, a ne i „najviši pravni akt Kosova“. Njemu to smeta jer smatra da najviši pravni akt može da ima samo država Srbija. Nikolić će taj deo izmeniti - kaže naš sagovornik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track