Arsić: Novi zakon o javnim nabavkama uklanja uzroke korupcije
Foto: KURIR

Skupština Srbije

Arsić: Novi zakon o javnim nabavkama uklanja uzroke korupcije

Politika -
Njime se ukida i mogućnost da se nakon završetka izbora najboljeg ponuđača aneksima ugovora poveća prvobitna cena usluga za 15 ili 20 odsto

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke Veroljub Arsić izjavio je danas da novi zakon o javnim nabavkama uklanja glavne uzroke korupcije i da preciznije određuje šta su tajne nabavke na koje se u Srbiji godišnje zvanično potroši 2,7 milijardi evra.Obrazlažući u Skupštini Srbije Predlog zakona o javnim nabavkama, koji je podnelo 138 poslanika vladajuće većine, Arsić je rekao da se ukida i mogućnost da se nakon završetka izbora najboljeg ponuđača aneksima ugovora poveća prvobitna cena usluga za 15 ili 20 odsto.

"Do sada smo imali iskustva da zbog loše kontrole jedan deo budžetskih sredstava uopšte ne bude tretiran kao javne nabavke", rekao je Arsić, čija je stranka SNS u predizbornoj kampanji najavljivala da će novim zakonom u javnim nabavkama biti ušteđeno 600 miliona evra.

Arsić je rekao da novi zakon reguliše šta su stvarno poverljive nabavke, jer je do sada postojala situacija da osim naoružanja i vojne opreme predmet poverljive nabavke može da bude i nabavka toalet papira i krem banana.

Novi zakon, kako je rekao, uvodi i bolju zaštitu uzbunjivača, to jest onih koji prijave korupciju, a i uvodi zabranu da se rukovodilac službe koja naručuje javne nabavke u naredne dve godine zaposli kod ponuđača.Arsić je rekao da novi zakon uvodi samo delimičnu centralizaciju javnih nabavki jer bi potpuna centralizacija uzrokovala stvaranje monopola na tržištu.

Šef poslaničke grupe SNS-a rekao je da novi zakon o javnim nabavkama zabranjuje da firma koja pobedi u procesu javnih nabavki angažuje ponuđača da uradi više od 50 odsto dobijenog posla.

"Veliki naručioci (javnih nabavki) su dužni da organizuju posebnu službu koja će najmanje dva puta godišnje sprovoditi kontrolu javnih nabavki", rekao je Arsić i dodao da zakon predviđa stopiranje procesa javnih nabavki u slučaju da se pojavi sumnja u postupak.

Šef poslaničke grupe SNS-a smatra da novi zakon omogućava sprovođenje bržeg procesa javnih nabavki, a da istovremeno uklanja glavne uzroke korupcije.Arsić je rekao da će u slučaju eventualnih slabosti u primeni novi zakon biti dorađivan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track