SNS: Kome se ne sviđa, nek ide iz Vlade! URS: Ne pravite atmosferu straha!

Nema zaštićenih u ratu protiv korupcije

SNS: Kome se ne sviđa, nek ide iz Vlade! URS: Ne pravite atmosferu straha!

Politika -
Privođenje članova URS u Kragujevcu pokazalo da je vlast spremna da hapsi i svoje funkcionere

BEOGRAD - Nema stajanja.Borba protiv korupcije toliko se zahuktala da je došlo do toga da u zatvoru završe i članovi vladajuće koalicije! Zbog finansijskih malverzacija pre dva dana uhapšen je visoki funkcioner URS Mlađana Dinkića, preciznije Zlatko Milić, direktor stranke Zajedno za Šumadiju, koja je članica vladajućeg URS. Gradonačelniku Kragujevca to se nije svidelo, pa je optužio Radomira Nikolića, predsednika izvršnog odbora SNS, da stoji iza ovog hapšenja, na šta naprednjaci odgovaraju da je u pitanju beskompromisna borba protiv korupcije i poručuju da su u toj borbi spremni da idu do kraja, pa makar to ugrozilo i opstanak Vlade!Sve po zakonu- U pozadini dešavanja u Kragujevcu stoji isključivo zakon. Već duže vreme imamo ponudu da učestvujemo u vlasti u Kragujevcu. Zato je notorna laž da iza dešavanja u ovom gradu stoji bilo ko od srpskih naprednjaka. Ako se nekom ne sviđa ono što iz slova zakona proističe, pozivamo ga da uputi inicijativu za promenu zakona ili, ako mu više odgovara, inicijativu za promenu vlasti u Srbiji - saopštila je SNS.Portparol URS Marko Selaković kaže da ovakva lokalna pitanja ne mogu da ugroze stabilnost i odnose u vladajućoj koaliciji.- Sa druge strane, niko nema pravo da stvara atmosferu straha. Akcije, poput privođenja Zlatka Milića, koje se temelje na pretpostavkama, kompromituju istinsku i borbu protiv kriminala i korupcije, za koju se zalažemo. To za šta se Milić tereti je nezapamćen presedan! Mi ćemo pružiti svu pravnu pomoć i podršku i reagovaćemo ako se utvrdi da je u ovoj akciji lokalna policija prekoračila ovlašćenja - rekao je Selaković.Analitičar Đorđe Vukadinović kaže da je napetost u Vladi očigledna iako svi u Nemanjinoj 11 tvrde da nema trzavica.- Mislim da u ovom trenutku ni sam bog ne zna koliko će ova vlada trajati. Videćemo dokle će ići policijske istrage i da li će biti otvorene one koje se direktno odnose na neke od visokih funkcionera iz stranaka koje čine vladu.Kriza na prolećePrema rečima Dušana Janjića, borba protiv korupcije neminovno će dovesti i do nekih ljudi iz vlasti, što će biti jedan od najvećih izazova za Vladu.- Prva velika kriza biće na proleće, u martu ili maju, a do toga će dovesti ili borba protiv korupcije ili rešavanje pitanja Kosova - kaže Janjić.Reagovanja partnera u Vladi

Dušan Bajatović potpredsednik SPS

Borba protiv korupcije ne može da ugrozi Vladu. Bez obzira ko da je obuhvaćen, borba protiv korupcije i kriminala ne staje. Nema zaštićenih. Imamo otvorena nacionalna pitanja i u tim uslovima raspisivanje izbora bilo bi veoma neodgovorno.

Rasim Ljajić Ministar trgovine

Bilo bi neprirodno da u Vladi koja se sastoji od više stranaka svi mislimo isto. Ali sigurno je da u Vladi nema nikakvih trzavica zbog kojih bi mogla da padne. Čak i ukoliko bi neka od manjih stranaka iz nje izašla.

Suzana Grubješić Potpredsednica Vlade za Evropske integracije

Ne verujem u nove izbore, ali duboko verujem da borba protiv korupcije mora da se nastavi i da ne sme da bude selektivna, tj. da ne sme da bude zaštićenih, privilegovanih i sklonjenih.

Verica Kalanović Ministarka za regionalni razvoj

U borbi protiv korupcije nema zaštićenih, nema razlike da li je neko član neke partije ili ne. Svako ko se ogrešio o zakon mora da odgovara. Ova vlada ima jedinstven stav da se u narednom periodu izbori sa korupcijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track