Mrkić: Sa Zagrebom o povlačenju tužbi

Ministar spoljnih poslova

Mrkić: Sa Zagrebom o povlačenju tužbi

Politika -
Srbija je iskrena u nameri da odnose sa Hrvatskom gradi na zdravim osnovama i da je spremna da sa hrvatskom stranom razgovara o mogućnosti međusobnog povlačenja tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, izjavio je ministar

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić ocenio je da odnosi Srbije sa susedima nisu u zastoju i naglasio da je Srbija jasno opredeljena da širi i obogaćuje saradnju sa zemljama u neposrednom okruženju. Mrkić je rekao da je Srbija iskrena u nameri da odnose sa Hrvatskom gradi na zdravim osnovama i da je spremna da sa hrvatskom stranom razgovara o mogućnosti međusobnog povlačenja tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Ministar je izrazio uverenje da će nastavak reformskih procesa i dijalog sa Prištinom stvoriti pretpostavke za dalje približavanje Srbije Evropskoj uniji, ocenivši da je manje važno da li će datum za početak pregovora dobiti u martu ili u junu 2013. godine.

"Srbija je u proteklih pet meseci nastavila da sprovodi reformsku agendu u vezi sa evropskim integracijama", kazao je Mrkić i izrazio uverenje da se "rezultati ovih procesa veoma jasno prepoznaju u Briselu".

"Dokaz tome su nedavni Zaključci Evropskog saveta, koji su pozitivni za Srbiju i koji otvaraju mogućnost da Srbija dobije datum za počinjanje pregovora o članstvu u EU. S druge strane, Brisel visoko uvažava ozbiljnost, konstruktivnost i stav koji Vlada Srbije demonstrira u dijalogu sa Prištinom.

Dakle, nastavak reformskih procesa, pre svega u sistemu pravosuđa, kao i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, s jedne i dijalog sa Prištinom, s druge strane, stvoriće pretpostavke za dalje približavanje Srbije EU. Da li će se to desiti u martu ili junu, mislim da je manje važno", rekao je srpski ministar. Mrkić se ne slaže sa ocenom da su odnosi sa zemljama regiona u zastoju.

"Naprotiv, Srbija je jasno opredeljena da sa zemljama u neposrednom okruženju dostigne najviši mogući nivo odnosa i saradnje. Sa svim zemljama u regionu ostvarili smo niz bilateralnih susreta na visokom nivou i inicirali, ne samo redovan politički dijalog, već više konkretnih predloga za saradnju u oblastima u kojima sa tim zemljama možemo imati zajednički interes", rekao je Mrkić.

"Postoji puno prostora za saradnju sa našim susedima i mi ćemo nastojati, a uveren sam i uspeti u tome, da te prostore dalje širimo i obogaćujemo", rekao je šef srpske diplomatije.

Prema Mrkićevim rečima, za Srbiju su "veoma važni odnosi sa Sarajevom jer nas mnogo toga spaja". Kada je reč o odnosima sa Hrvatskom, on podseća da se sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić sa kojom se sreo već nekoliko puta dogovorio da nastave dijalog, rešavaju otvorena pitanja i identifikuju oblasti za jačanje i produbljivanje saradnje.

"Da budem potpuno jasan, moji razgovori sa Vesnom Pusić nisu ni protokolarni, ni tehnički, već obostrano iskreni u nameri da odnose naše dve zemlje gradimo na zdravoj osnovi", dodao je Mrkić.

Oslobađajuće presude Haškog tribunala za hrvatske generale, po Mrkićevom mišljenju, "svakako otežavaju proces pomirenja u regionu, prvenstveno jer nameću utisak o selektivnoj pravdi, slepoj na činjenje najtežih zločina", ali ne zatvaraju mogućnost razgovora sa Zagrebom o međusobnom povlačenju tužbi.

"Što se povlačenja tužbi pred Međunarodnim sudom pravde tiče, razgovaraćemo o tome sa hrvatskim kolegama", rekao je. Javnu raspravu o ulozi ad-hok tribunala za ratne zločine u Generalnoj skupštini UN zakazanu za 10. april 2013.

Mrkić vidi kao "mesto i priliku da Srbija međunarodnu javnost upozna sa svojim stavovima i viđenjima rada međunarodnih tribunala" i dodaje da Srbija očekuje usvajanje zvaničnog dokumenta u formi zaključaka. Govoreći o odnosima sa Rusijom, Mrkić je kazao da je sporazum o strateškom partnerstvu sa tom zemljom u "završnoj fazi usaglašavanja sa ruskom stranom" i da će "brzo biti spreman za potpisivanje".

"Preostaje da se sa Moskvom dogovorimo o vremenskim terminima, a to će svakako biti uskoro", dodao je srpski ministar. Mrkić je rekao da "pozicija i stav Srbije o neprihvatljivosti i nelegalnosti secesije" Kosova "ima veoma široku i načelnu podršku većine zemalja sveta" i da je jedan od prioriteta srpske diplomatije "da tako i ostane".

"Ništa novo neću reći ako ukažem na činjenicu da suprotan stav od našeg imaju neke veoma moćne zemlje, koje su aktivne u lobiranju za priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Uprkos njihovim naporima, proces priznavanja tzv. nezavisnosti Kosova je veoma usporen. Većina zemalja sveta i dalje zastupa stav o primatu i poštovanju međunarodnog prava", kazao je.

Na pitanje šta je najvažniji posao koji ga očekuje u 2013. Mrkić je kazao da su spoljnopolitički prioriteti Srbije "poznati i jasni".

"Dalje jačanje veza i oblika saradnje sa zemljama u susedstvu, nastavak procesa evropskih integracija, snaženje i produbljivanje odnosa sa najvažnijim svetskim prestonicama, ali i sa zemljama u Aziji, Africi i Latinskoj Americi...Konačno, očuvanje suvereniteta i nacionalnog integriteta zemlje i spremnost da sporove rešavamo političkim sredstvima i dijalogom, biće jedno od osnovnih obeležja našeg spoljnopolitičkog nastupa", rekao je Mrkić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track