Ivan Mrkić: Pregovaraćemo o imovini na Kosovu
Foto: KURIR

Intervju Ivan Mrkić, šef diplomatije

Ivan Mrkić: Pregovaraćemo o imovini na Kosovu

Politika -
Pregovore sa Prištinom inicirali smo uvereni da je moguće pronaći uravnoteženo rešenje za konačan status Kosova, kaže Ivan Mrkić

BEOGRAD - Strategija.Šef diplomatije Ivan Mrkić u razgovoru za Kurir kaže da je moguće da pregovori o članstvu Srbije u EU otpočnu u junu 2013. godine i podseća da će njihov tok, suštinski, zavisti od dijaloga Beograda i Prištine.♦ Šta evropski zvaničnici navode kao najveći problem za naš nastup u EU?- EU je jasno istakla da će ostvarivanje napretka Srbije ka EU suštinski zavisiti od dijaloga sa Prištinom, kao i od sprovođenja reformi. Šta je krajnji cilj pregovora sa Kosovom - podela ili priznavanje nezavisnosti?- Pregovore sa Prištinom inicirali smo uvereni da je moguće pronaći uravnoteženo rešenje za konačan status KIM, inače ne bismo ni započinjali politički dijalog na tako visokom nivou. Sasvim je sigurno da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo. Naše polazište je u Ustavu Srbije, Rezoluciji 1244, međunarodnom pravu i Povelji UN. U pregovorima težimo dogovoru koji će biti održiv i prihvatljiv za obe strane. Šta je sa imovinom Srbije na KiM? Da li će i to biti predmet razgovora?- Imovina države Srbije i njenih građana na KiM nemerljiva je i svakako će biti predmet pregovora.

Bio sam Slobin čovekProzivaju vas da ste Jeremićev čovek, opozicija vam zamera najavu da ćete nastaviti njegovim stopama jer je to, kako kažu, pogubna politika po Srbiju.- Već sam jednom odgovorio na slično pitanje - bio sam Titov, Miloševićev, Ćosićev... sada sam Nikolićev. Spoljna politika zemlje nije nešto što se menja od vlade do vlade. Ona je uslovljena faktorima koji proizlaze iz geostrateškog položaja zemlje, njene istorije, kao i procena o procesima koji se dešavaju u našem najbližem i širem okruženju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track