Đakovica: Srbi uneli badnjak, Albanaci uhapšeni
Foto: Koha

Đakovica: Srbi uneli badnjak, Albanaci uhapšeni

Politika -
Zbog dolaska Srba u Đakovicu protestovalo oko 500 do 1.000 pristalica pokreta Samoopredeljenje, ali zahvaljujući jakim snagama bezbednosti Srbi su ušli u crkvu i uneli badnjak

ĐAKOVICA - Koordinator Vlade Srbije za opštinu Đakovica Đokica Stanojević izjavio je danas da je, uprkos protestima više stotina Albanaca, oko 40 Srba uz pomoć kosovske policije uspelo da unese Badnjak u lokalnu crkvu i da potom bezbedno napusti grad.

Stanojević je rekao da je zbog dolaska Srba u Đakovicu protestovalo oko 500 do 1.000 pristalica pokreta Samoopredeljenje i članova rodbine nestalih u ratu, 1999. godine.

"Zahvaljujući jakim snagama bezbednosti ušli smo u crkvu i uneli badnjak", rekao je Stanojević i dodao da je tokom posete Srba bilo manjih sukoba policije i demonstranata. Grupa Srba je posle Đakovice uz policijsku pratnju otišla u Dečane.

Naime, pripadnici pokreta "Samoopredeljenje" i organizacije "Glas majki" iz Đakovice okupili su se danas ispred ulaza u pravoslavnu crkvu Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici i protestuju protiv dolaska na Badnji dan autobusa sa raseljenim Srbima iz ovog grada.

Pokret "Samoopredeljenje" saopštio je da je tokom protesta policija uhapsila nekoliko osoba i udaljilja demonstrante na oko 20 metara od ulaska u crkvu da bi omogućila autobusu koji je došao iz Beograda da uđe u crkvenu portu.

" Demonstranti drže plakate sa imenima nekih Srba iz Đakovice, od kojih su neki sada nalaze unutar crkve ", rekao je portparol Samoopredeljenja, navodeći da su ljudi čija su imena na plakata , kako je rekao, ratni zločinci.

Podsetimo, grupa Albanaca blokirala dolazak pravoslavnih vernika u crkvu Uspenja presvete Bogoridice u Đakovici, protestujući zbog najavljenog dolaska raseljenih Srba iz tog grada.Pripadnici albanskog pokreta Samoopredeljenje i organizacije "Glas majki" okupili su se ispred ulaza u pravoslavnu crkvu Uspenja presvete Bogoridice u Đakovici, protestujući zbog najavljenog dolaska raseljenih Srba iz tog grada.Sestrinstvo crkve je prenelo da je grupa Albanaca okupljanjem jutros blokirala dolazak pravoslavnih vernika u crkvu na Badnji dan.Policija obezbeđjuje ulaz u crkvu u Đakovici, a monahinje ne izlaze ni u dvorište crkve.Sestre su u crkvi Uspenja presvete Bogoridice bez smetnji služile jutarnju liturgiju, a onda se povukle u konak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track