Vulin: Ne znaju za šta da optuže uhapšene Srbe

Božić na Kosmetu

Vulin: Ne znaju za šta da optuže uhapšene Srbe

Politika -
Hapšenje devetoro Srba u Gračanici, koji su potom prebačeni u Prištinu, čisto bezakonje, rekao je direktor vladine Kancelarije za KiM

PRIŠTINA - Direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin izjavio da je hapšenje devetoro Srba u Gračanici, koji su potom prebačeni u Prištinu, čisto bezakonje.Prema njegovim rečima, njihovo hapšenje može loše da utiče na predstojeći nastavak dijaloga Beograda i Prištine."Hapšenje je bilo čista provokacija, grubo nasilje, koje zaista ni sa čim nije bilo izazvano...U pitanju je čisto bezakonje i nepravda", kazao je Vulin.On je u prilog toj oceni naveo da je nezvanično saznao da predstavnici privremenih institucija u Prištini ne znaju šta da im stave na teret pa se kreću u dijapazonu od remećenja reda i mira do rušenja ustavnog poretka.Upitan kako Srbija sada treba i može da reaguje, Vulin je rekao da će država pratiti šta se dešava i da će uhapšenima pružiti pravnu pomoć."Pratićemo šta se dešava. Na nama je sad da pružimo pravnu pomoć, da vidimo koja će biti politička odluka predstavnika privremenih institucija. Dakle ne pravna, već politička, jer ovo nema veze sa pravom. U odnosu na njihovu političku odluku mi ćemo preduzimati naredne mere. U svakom slučaju nećemo napustiti nase ljude", poručio je Vulin.On je dodao da ovaj događaj može loše da utice na nastavak pregovora Beograda i Prištine zakazan za 17. januar u Briselu."Srbija je nebrojano puta pokazala kojliko je za mir. I moja poseta Gračanici na Božić je bila poruka mira i želje Srbije da pokaže da mi rešenje kosmetskog problema vidimo samo kroz mir. Prištinska strana očigledno ima neke komplekse i ima strahove koje leči nasiljem", ukazao je Vulin.Prema njegovim rečima, Međunarodna zajednica bi morala da razmisli da li njena bezrezervna podrska Prištini može da se nastavi i da li je, kako je dodao, zato ta podsrška možda protumačena od strane Prištine kao spremnost da se vrši svako nasilje."Nebrojano smo puta rekli da je ukidanje nadgledane nezavisnosti tragična greška. Međunarodna zajednica i Priština moraju da razumeju da trajnog i pravednog rešenje na KiM neće biti bez saglasnosti Srbije i Srba koji tamo žive", poručio je Vulin.

Podsetimo, policija Kosova saopštila da je razlog za hapšenje bio taj što su bili sumnjivi jer su stalno pratili policijsko obezbeđenje Aleksandra Vulina. Portparol Policije Kosova (PK) Brahim Sadriu sinoć je rekao za prištinske medije da su te osobe bile sumnjive za policiju Kosova i da ih je zato privela. On je naveo da je Policija Kosova brinula o bezbednosti direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina tokom njegove posete naseljima i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track