Privrednici sa severa blokirali put u Zvečanu
Foto: Beta

Protest

Privrednici sa severa blokirali put u Zvečanu

Politika -
Nezadovoljni privrednici traže da im se omogući da preko integrisanog prelaza Jarinje na sever Kosova uvoze akciznu robu iznad 3,5 tone i traže da dažbine plaćaju Srbiji a ne Kosovu

ZVEČAN - Privrednici sa severa Kosova blokirali su danas magistralni put Priština - Raška u mestu Rudare u opštini Zvečan.

Nezadovoljni privrednici traže da im se omogući da preko integrisanog prelaza Jarinje na sever Kosova uvoze akciznu robu iznad 3,5 tone i traže da dažbine plaćaju Srbiji a ne Kosovu.

Raspodela dažbina na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova jedna je od tema dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou koji je jutros počeo u Briselu, na čijem dnevnom redu se nalaze pitanja vezana za struju i telekomunikacije.

Premijer Srbije Ivica Dačić ranije je najavio da će tokom tehničkih razgovora biti reči i o nesuglasicama u vezi sa pokušajima prištinske strane da na administrativnim prelazima naplaćuju carinu za robu namenjenu severu Kosova.

Stav Beograda je da Srbi na prelazima ne treba da plaćaju nikakve carine i akcize dok se ne reši problem raspodele tih sredstava, dok Priština insistira na njihovom naplaćivanju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je pred odlazak u Brisel da očekuje da radne grupe pripreme odgovarajuće predloge o kojima će se kasnije razgovarati na političkom nivou, a odluku doneti Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, uz posredovanje Ketrin Ešton.

Zajedno sa Vulinom u Brisel je otputovao i njegov zamenik Krstimir Pantić, aktuelni predsednik opštine Kosovska Mitrovica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja