Privrednici obustavili blokadu puteva na Kosovu
Foto: Zoran Saponjic

Kraj protesta

Privrednici obustavili blokadu puteva na Kosovu

Politika -
Privredni subjekti, privrednici i građani prekinuli su proteste i blokade puteva na severu Kosova i očekuju da će državni organi Srbije i pregovarački tim u Briselu uvažiti njihove zahteve, navodi se u pismu koje su predstavnici Privredne komore KiM uputili direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandru Vulinu

KOSOVSKA MITROVICA - Privrednici sa severa Kosova koji traže da na prelazu Jarinje uvoze akciznu robu iznad 3,5 tone i dažbine plaćaju Srbiji, a ne Kosovu, prekinuli su danas posle više od dva sata blokadu putnog pravca Priština - Raška u mestu Rudare, u opštini Zvečan.

"Privredni subjekti, privrednici i građani prekinuli su danas proteste i blokade puteva na severu Kosova i očekuju da će državni organi Srbije i pregovarački tim u Briselu uvažiti njihove zahteve", navodi se u pismu koje su predstavnici Privredne komore Kosova i Metohije uputili direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandru Vulinu.

Privrednici u pismu daju podršku državnom vrhu Srbije i očekuju da će razgovori Beograda i Prištine u Briselu rezultirati stabilnošću.

Od državnih organa i pregovaračkog tima privrednici očekuju da će na argumentovan način upoznati sve relevantne predstavnike međunarodne zajednice o njihovim legitimnim pravima.

Oni podsećaju da su njihovi zahtevi da se na sever Kosova omogući nesmetano dopremanje robe bez plaćanja dažbina i nadoknada kosovskim institucijama, uz naglasak da su spremni da dažbine plaćaju Republici Srbiji.Privrednici su upozorili da će, ukoliko se ne uvaže njihovi opravdani zahtevi, nastaviti i radikalizovati proteste do potpune blokade svih putnih pravaca koji vode prema severu Kosova.

Raspodela dažbina na administrativnim prelazima izmedu centralne Srbije i Kosova jedna je od tema dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou koji je jutros počeo u Briselu, na čijem dnevnom redu se nalaze pitanja vezana za struju i telekomunikacije.

Premijer Srbije Ivica Dačić ranije je najavio da će tokom tehničkih razgovora biti reči i o nesuglasicama u vezi sa pokušajima prištinske strane da na administrativnim prelazima naplaćuju carinu za robu namenjenu severu Kosova.

Stav Beograda je da Srbi na prelazima ne treba da plaćaju nikakve carine i akcize dok se ne reši problem raspodele tih sredstava, dok Priština insistira na njihovom naplaćivanju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je pred odlazak u Brisel da očekuje da radne grupe pripreme odgovarajuće predloge o kojima će se kasnije razgovarati na političkom nivou, a odluku doneti Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, uz posredovanje Ketrin Ešton.

Zajedno sa Vulinom u Brisel je otputovao i njegov zamenik Krstimir Pantić, aktuelni predsednik opštine Kosovska Mitrovica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track